Средно по 253 деца на месец се изоставят у нас,

...
Средно по 253 деца на месец се изоставят у нас,
Коментари Харесай

41 осиновени деца на 253 изоставени

Средно по 253 деца на месец се изоставят у нас, а осиновители намират едвам 41 малчугани. Това излиза наяве от данните на Агенцията за обществено подкрепяне.

През първите седем месеца на годината 1775 деца са зарязани от родителите си, което значи, че приблизително на месец по 253 хлапета се вписват в регистъра за осиновяванията. За същия интервал на годината броят на осиновените деца е 292, или приблизително по 41 на месец. Данните на организацията за „ Монитор “ демонстрират спад и при броя на изоставените, и при осиновените деца по отношение на първите седем месеца на предходната година, когато 2061 хлапета са останали без дом а 306 намерили ново семейство.

Всяка година над 2000 деца биват изоставени от родителите си, множеството от които още в родилното поделение. Тяхното детство стартира в обществен дом, като някои от тях по-късно намират семейство.

Според данни на Българската асоциация на осиновени и осиновяващи през 2017 година най-голяма част от кандидат-осиновителите са във възрастовата група сред 40 и 50 години. След това почнала наклонност за рухване на междинната възрастова граница под 40.

Преди да бъдат утвърдени искащите да станат родители, обществените изготвят за тях задълбочена сложна оценка. Проучва се както персоналният и общественият им живот, по този начин и здравословното положение и моралните им качества.

Най-често кандидат-осиновителите желаят деца до 5-годишна възраст. Това е обвързвано с желанието на бъдещите родители да се радват на малчуганите от допустимо най-ранната им възраст, както и хлапетата да са натрупали по-малко прочувствени и физически неналичия от пребиваването си в обществен дом. Освен това за децата до 5-годишна възраст страната обезпечава една или две години заплатен годишен отпуск, в който родителят да остане у дома с детето след осиновяването му. Липсата на такава опция за по-големите деца е един от главните проблеми при осиновяванията у нас, разясниха от Асоциацията на осиновените и осиновяващите.

Получилите компенсации за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за първото полугодие на 2019 година обаче са едвам 450 души, а средномесечният им брой е 271 лица, показват от Националния застрахователен институт. Броят им варирал, защото за едни процедурата стартира, а за други завършва.

Процедурата по регистриране на кандидат-осиновителите стартира да тече от момента на подаване на документите в отдел „ Закрила на детето “ и трае 3 месеца. Основните критерии, които дефинират интервала на очакване по-късно, са възраст на детето, пол и здравословно положение. В случай че посочените от претендентите критерии са за деца, които сформират по-малката част от регистъра, то интервалът на очакване е по-голям Осиновяването на дете от приемното семейство, в което то е настанено, е допустимо, само че е обвързано с съществуването на избрани законови условия. Съветът по осиновяване може да дефинира за подобаващ осиновяващ за детето приемното фамилията, в което то е настанено, в случай че фамилията е вписано в регистъра на осиновяващи при изискванията на цялостно осиновяване. Освен това би трябвало да е полагало грижи за детето не по-малко от една година от настаняването му за развъждане в фамилията, обясниха изискванията от АСП. От там обясниха още, че в период от две години след осиновяването дирекциите „ Социално подкрепяне “ следят развъждането на детето и спазването на неговите права и законни ползи.

Според данните на АСП броят на кандидат-осиновителите е относително непрекъснат – към 1500. Децата, които подлежат на цялостно осиновяване обаче, понижават през последните години.

Тревожен е фактът, че броят на децата, които не се отглеждат от родителите им, нараства. Същите се настаняват при близки и родственици, приемни фамилии и домове, разясниха специалистите. Въпреки многото изоставяни деца всеки месец броят на чакащите осиновители през годините понижава, защото част от тях отпадат от регистъра заради навършване на пълноправие. В края на 2017 година да вземем за пример децата в регистъра сред 16 и 18 години са били 440 и към този момент са отпаднали от него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР