Средно месечно по 12 000 от пловдивска област чакат на

...
Средно месечно по 12 000 от пловдивска област чакат на
Коментари Харесай

По 12 000 месечно на опашка за работа в областта

Средно месечно по 12 000 от пловдивска област чакат на опашката за работа, като малко над 1300 от тях стартират да се трудят. Това сочат междинните данни на Агенцията по заетостта. Заявените свободни работни места пък са приблизително по 2400 на месец. Това значи, че за една позиция се борят по четирима души.

Всеки пети, който е на трудовата борса, трайно е останал без работа, поради ниска подготовка или искания към препоръчаната позиция. Статистиката демонстрира, че 2517 от нашенците са регистрирани в Бюрата по труда повече от година. Икономически добре развитите райони - Пловдив и Стара Загора - са първенци по отводи за започване на работа. Причините нормално били ниско възнаграждение и условия на труда, раздалеченост на работата от мястото на живеене или гледане на възрастни и заболели близки. 15 на 100 от безработните в пловдивска област са на възраст до 29 години.

Работодателите пък изпитвали апетит за чиновници в преработващата индустрия, хотелиерството и ресторантьорството. Освен това дефицит имало и на продавачи, автомонтьори, оператори на машини и водачи. Сред дефицитните фрагменти били инженерите, медицинските сестри и селскостопанските служащи. Липсата на чиновници се обуславяла от демографските трендове, миграцията и растежа на стопанската система, разясняват от бизнеса.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР