Средно между 550 и 600 кг злато се търгува у

...
Средно между 550 и 600 кг злато се търгува у
Коментари Харесай

Средно между 550 и 600 кг злато се търгува у нас на година

Средно сред 550 и 600 кг злато се търгува у нас на година. В тези размери влизат пазаруване и пласиране на всевъзможни произведения от благородния метал от физически лица - от капиталови кюлчета и монети до бижута. Това разкри пред „ Телеграф “ специалистът по капиталово злато Мартин Миланов.

Обемите порастват, само че точна статистика с какъв брой няма. Не може да се каже и на каква съответна стойност е търгуваното злато. Причината е, че 65-70% са бижута, които са с по-ниски карати от капиталовото злато. Цената им зависи от това какъв брой е благородният метал в тях, както и от цената на направата им. „ Ако да вземем за пример един пръстен коства 200 лв., направата му е още 100-200 лв. от горната страна “, разясни специалистът.

Не по-малко от 35-40 хиляди души у нас имат или търгуват с капиталово злато. Това число също не е тъкмо, защото банките не подават информация за техните клиенти. Няма и данни от бижутерите, които наред с украшения продават и капиталови артикули.

Тази година хитови са капиталовите кюлчета и монети с дракони, защото това е знакът на 2024 година съгласно Китайския лунен календар, описаха пред „ Телеграф “ от компания за продажба на капиталово злато. Заради засиления интерес сега продуктите се оферират с отстъпка, сподели изследване.

Сред най-предпочитаните предложения за инвестиция са по-големите кюлчета. Предлага се 31-грамово швейцарско златно парче с изображение на змей. Размерите му са 40,4 x 23,3 x 1,75 мм, а цената му е 3962 лева, като доставката с пощальон до дома е изцяло безвъзмездна, популяризират търговците. Изкупната му цена е 3760 лева, допълниха специалистите. И подчертаха, че в последните 10 години цената на златото се е покачила с над 100%, което прави активите от благородния метал в една от най-предпочитаните вложения за 2024 година.

Предлагат се и по-малки кюлчета, които се купуват главно като подарък, допълниха търговци. За 5-грамово цената е 663 лева Кюлчетата са освободени от Данък добавена стойност и имат документ. Като промоция продавачите популяризират безплатната доставка на златото, само че има и компании, които вършат отстъпки в цената. Намаленията важат в дните до Нова година и възлизат на 10 лева от постоянната цена. Едно и също златно кюлче може да се купи на друга цена от компаниите, които ги оферират у нас. Най-хитовите с змей от Швейцария и тегло от 5 грама се оферират с разлика от 30-40 лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР