Средно живеем все по дълго, но с възрастта много хора

...
Средно живеем все по дълго, но с възрастта много хора
Коментари Харесай

Пет фактора, които удължават продължителността на живота без болести

Средно живеем все по дълго, само че с възрастта доста хора развиват сърдечни болести, рак и диабет. С удължаването на живота им се усилва и рискът от развиване на хронични болести.

Учените изрично са открили, че фактори, свързани с метода на живот въздействат доста на риска от заболяване и дълготрайност на живота като цяло. Тези фактори включват физическа интензивност, тютюнопушене, консумация на алкохол, диета и тегло.

 

Авторите изясняват, че „ тютюнопушенето, неналичието на физическа интензивност, нездравословното хранене и високата консумация на алкохол способстват за 60% от преждевременната гибел и понижават продължителността на живота със 7,4 до 17,9 години “.

Въпреки, че това е добре известно, малко изследвания демонстрира по какъв начин комбинацията от фактори, свързани с метода на живот, въздейства върху продължителността живот без болести.

За да отговорят на този въпрос, група откриватели взели данни от два източника: На първо място данните от здравното изследване, което включва информация от 73 196 медицински сестри. На второ място, те получили достъп до данни от последващото изследване на 38 366 здравни експерти от мъжки пол.

Учените оценили метода на живот по канара от 0 до 5 за всеки участник. Те вършат тази оценка въз основата на петте фактора за метода на живот, като стартират от хората с невисок риск – такива, които имат обикновено тегло, в никакъв случай не са пушили, вършат извършения в продължение на най-малко 30 минути всеки ден, имат сдържан банкет на алкохол и ползват здравословна диета.
Изследователите са проучвали участниците в продължение на доста години и са записвали диагнозите довели до гибел от рак, диабет вид 2 и сърдечно-съдови болести. Като част от своя разбор учените регистрират редица фактори, в това число фамилна здравна история, възраст и раса.

Авторите откриват, че дамите на възраст 50 години, които не са се придържали към нито един от петте ниско рискови фактори за метода на живот, могат да чакат да живеят без рак, диабет и сърдечни болести в продължение на още 24 години. Тези, които са се придържали към четири или пет от тези ниско рискови фактори, могат да чакат още 34 години без заболявания.

При мъжете на 50 години, данните сочат надлежно 24 години за тези, които не се преценяват с ниско рисковите фактори и 31 години водещите здравословен метод на живот.

Мъжете, които са пушили повече от 15 цигари дневно и са със затлъстяване, са имали най-ниската дълготрайност на живота без заболявания след 50.

Авторите обобщават:
„ Забелязахме, че придържането към метод на живот с невисок риск е обвързвано с по-дълга дълготрайност на живота на 50-годишна възраст без съществени хронични болести, почти 7,6 години при мъжете и 10 години при дамите, спрямо участници, които не се придържат към ниско рисковите фактори в метода си на живот. “

Учените откриват също, че мъжете и дамите спазващи четири или пет ниско рискови фактора в метода си на живот, които са диагностицирани с рак, сърдечно-съдови болести или диабет вид 2, живеят по-дълго от индивидите със същите диагнози, които не съблюдават ниско рисковите фактори. Както изясняват създателите:

„ Здравословният метод на живот освен понижава риска от рак, сърдечно-съдови болести и диабет вид 2, само че и усъвършенства преживяемостта след диагностицирането на тези болести. “

Авторите обаче означават, че изследването е обзорно, тъй че не е допустимо да се потвърди еднопосочно причинно-следствена връзка. Освен това, рисковите факторите за метода на живот са регистрирани на база самокритика на участниците, което, както пишат създателите, значи, че „ грешките в измерването са неизбежни “.

Въпреки, че учените са направлявали необятен набор от фактори, постоянно има опция неизмервани фактори да повлияят на резултатите.

Учените са имали достъп до подробна информация от всеки участник неведнъж през забележителен интервал на следене и като цяло те заключават:
„ Публичните политики за възстановяване на храните и околната среда, благоприятстващи здравословна диета и метод на живот, както и съответните политики за възбрана за пушене на публични места или ограничавания на мазнините са от решаващо значение за възстановяване на продължителността на живота, изключително дълготрайност на живота без хронични болести. "
Източник: MedicalNewsToday

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР