Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т

...
Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т
Коментари Харесай

Много Лоши Новини От Министъра На Земеделието: Поскъпва Най-Важното!

Средно хлебната се търгува по 354 лева./т при 270 лева./т през 2017 година При фуражната цената е приблизително 318 лева./т в този момент при 254 лева./т преди година. По данни на Софийска стокова борса наклонността за повишаване на зърното се е обърнала и през последните 2 седмици има поевтиняване на интернационалните пазари.

Консултативният съвет по зърното разпореди на министър Румен Порожанов да договаря за понижаване на Данък добавена стойност за хляба и главните храни.

Земеделският министър съобщи, че има лостове, с цел да се предотврати повишаването.

" Започнал съм аз персонално диалози с веригите. Ще предложа на премиера, откакто направя самостоятелните срещи, да създадем и при него една среща по цената на хляба, тъй като те са регулатор на тези цени ", сподели Порожанов.

Хлебният баланс на страната е обезпечен, само че пшеницата е с по-слаби хлебопекарни качества, е обобщението на сектора след края на жътвената акция 2018 година От Министерството на земеделието, храните и горите оповестиха окончателните резултати от нея - 5,4 млн. тона пшеница със междинен рандеман от 450 кг от декар. За съпоставяне предходна 2017 година междинният рандеман от декар бе близо 600 кг, на което се дължаха и рекордните близо 6 млн. тона годишна продукция от пшеница. Агроведомството дефинира миналогодишната годишна продукция като исторически връх, равнища, които страната ни не бе достигала в никакъв случай до в този момент.

Въпреки по-слабият рандеман тази година от сектора увериха, че хлебният баланс на страната не е заплашен. Според ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов опасенията, че хлебната пшеница не е задоволителна, не са се оправдали.

Според членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите обаче по-големият проблем тази година е не толкоз количеството, колкото качеството на зърното, защото пшеницата с хлебопекарни качества от годишна продукция 2018 година ще е доста малко - към 15 на 100, или под 1 млн. тона пшеница с положителни хлебопекарни качества.

В резултат на осъществената от Българската организация по сигурност на храните етапна оценка за качеството на прибраната пшеница от годишна продукция 2018 година, се открива, че към 53,0 на 100 от добитата пшеница е с положителни хлебопекарни индикатори, удовлетворяващи условията на мелничарския бранш за произвеждане на брашна за самун и хлебни произведения, което обаче се разминава с оценката на сектора.

Министър Порожанов заяви още, че в част от изпратените към Франция повторни проби за чума по дребните преживни животни, са открити антитела.

Порожанов добави, че стадото на станалата известна около епидемията с чума по овцете баба Дора, не е било инфектирано, само че е попадало в изумената от заболяването зона и по тази причина е подлежало на заличаване.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР