Средно българско домакинство трябва да събира целия си брутен доход ...

Средно българско домакинство трябва да събира целия си брутен доход

Колко заплати са ни нужни, за да си купим жилище в България?

Средно българско семейство би трябвало да събира целия си брутен приход в протежение на 4 години и 4 месеца, без да харчи за нищо друго, с цел да може със събраните пари да си купи приблизително по мярка от 73 квадратни метра. Това посочва ново проучване за достъпността на жилищата у нас, което наблюдава наклонностите от 2000 година насам, съобщава .

Идентично проучване на английската компания Rооfіng Меgаѕtоrе, оповестено недавна , класира България на 20-о място измежду 109 страни по досегаемост на жилищата. Там изчисленията са правени с жилище от 100 квадратни метра и данните посочваха , че най-достъпен е парцелът за локалните в Саудитска Арабия, следвана от Съединени американски щати , и то макар драстичното повишаване на парцелите в Северна Америка в последните няколко години.
Брокери регистрират бум на новото строителство
Стартиралото строителство в България през първите 10 месеца на 2021 година е 5 793 844 кв. м, което е нарастване с 22,57% по отношение на същия п...

От нашите съседи Гърция е класирана на 40-о място, а Румъния – на 43-о. Новото проучване е съобразено с интернационално приети идентични изследвания , заяви основният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. По този индикатор парцелите у нас сега са “умерено недостъпни” за българина, само че в столицата определението е “крайно недостъпни” - на софиянец със междинна заплата са му нужни 6 години и 5 месеца икономисване на цялата заплата. Крайно недостъпно е едно жилище, в случай че за закупуването му семейството би трябвало да събере всичките си приходи в протежение на над 4 години, приблизително недостъпно е, в случай че периодът е сред 3 и 4 години и налично - в случай че може да се купи с 3 пъти годишния приход . Според тази методика най-тежко е било ситуацията у нас през 2008 година - тогава семействата е трябвало да икономисват всичко, което получават, в протежение на 8 години и 2 месеца, с цел да си купят същия парцел от 73 квадрата по тогавашните стойности .

От сметките излиза, че най-добро е било ситуацията през 2002 година - тогава са били задоволителни 2 години и 11 месеца. Именно от следващата 2003 година у нас стартира имотният бум, стойностите се покачваха стремително и изпревариха доста междинното повишаване на работната заплата. Това продължи до 2008 година , в следствие имотните стойности се сгромолясаха с 40% през 2010 година Но това не е създало жилищата толкоз налични за хората, колкото са били при започване на десетилетието.

Между отделните градове в България има много огромни разлики. Най-недостъпна се оказва Варна евентуално поради високите стойности на парцелите в града и в близките курорти. На междинния варненец са му нужни 7 години 4 месеца, с цел да си купи жилище против 6 година и 5 месеца за софиянеца. На пловдивчаните им трябват 5 година и 8 месеца, на бургазлии – 6 година и 6 месеца, а на русенци и на старозагорци – по 5 години. Оттам нататък, колкото по-малък е градът, толкоз по-достъпни са жилищата по отношение на междинните заплати в съответното селище .

Правени са калкулации и за 98 разнородни местоположения в софийски квартали, съгласно които жилище в “Ботунец” може да се купи против заплатата единствено за година. Най-скъпо за столичанина излиза жилището в “Иван Вазов” - 73 квадрата там могат да се придобият против ограничения от всевъзможни други разходи и заплатите в едно семейство за 9 години и 6 месеца. На този квартал принадлежи и абсолютният връх за страната – през 2008 година са били нужни 16 годишни заплати на едно приблизително софийско семейство, с цел да заживее в “Иван Вазов”. Между 2020-а и миналата 2019 година съгласно Павлов няма основна разлика във връзка с достъпността на парцелите най-много тъй като няма и разминаване сред растежите на стойностите на жилищата и растежа на междинната заплата.
Очакват изстудяване на маркета на жилища следващата година
Кредитирането в България ще забави растежа си през следващата година, като една от аргументите ще бъде предстоящо изстудяване на маркета на жи...

За 2021 година най-вероятно те ще станат с една концепция по-недостъпни. “Определено сега се натрупва напрежение на маркета на жилищни парцели , и то освен в България, а по целия свят. Рано е макар че да се каже наистина ли то ще се материализира в нещо”, сподели Павлов. Според него присъединяването към еврозоната несъмнено ще засили капиталовите потоци към България, както стана и в годините преди приемането ни в Европейски съюз . И защото едни от малкото авоари , в които може да се инвестира у нас, са парцелите , това несъмнено ще стимулира стойностите на жилищата да продължат да се движат по-горе . “Друг е казусът наистина ли ще продължи досегашният ритъм на повишаване на междинната заплата. Ако продължи, това не би довело до понижаване на достъпността на жилищата и той може да си остане на сегашните нива”, смята той.

В огромни стопански системи като тези на Австралия, Канада, Китай и други са нужни много повече междинни заплати, с цел да се купи апартамент. Например в Австралия за това са нужни 7 години и 8 месеца, в Канада – 5 години и 5 месеца, а в Китай – 20 години и 8 месеца. Но в това време в Съединени американски щати са нужни 4 години и 3 месеца, т.е. по-малко, в сравнение с в България. Изследването на Уникредит Булбанк посочва , че в Европа има единствено 3 страни , в които жилището е по-достъпно, в сравнение с у нас – Португалия, Белгия и Ирландия. Най-недостъпно е в прилежаща Сърбия, където на локалните са им нужни над 15 години икономисване на целия приход , с цел да си купят квартира от 73 квадрата.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com