Средно 57% от българската общественост споделя цялостна положителна представа за

...
Средно 57% от българската общественост споделя цялостна положителна представа за
Коментари Харесай

Българите сме №2 по доверие в Евросъюза


Средно 57% от българската общност споделя цялостна позитивна визия за Европейския съюз и близо половината от българите (47%) правят оценка посоката на развиване на Европейски Съюз като вярна. Това сочат резултатите от последното допитване " Евробарометър ", извършено по поръчка на Европейската комисия.

57% от хората у нас имат позитивна визия за Европейски Съюз, което ни подрежда на едно от водещите места по този знак, дружно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Всъщност действително разделяме второто място с Люксембург, където също 57 на 100 от хората имат позитивно мнение за Общността. Ирландците са водачи с 59% доверие в Съюза, а португалците са четвърти с 53 на 100. Едва 14% от нашите съграждани пък имат негативна визия за Европейски Съюз, а една четвърт са с неутрална настройка. За 80% от българите Европейският съюз е съвременен, либерален (75%) и напредничав (67%).

Оценките на българите във връзка с другите цели на Европейски Съюз до 2020г. съответстват със средноевропейските, като те са оценени като подобаващи, тъкмо такива, каквито следва да бъдат - нито прекомерно скромни, нито прекомерно амбициозни. Най-висока поддръжка българите декларират по целта, обвързван със заетостта – до 2020 година 3⁄4 от хората в дейна трудова възраст да имат работа. На второ място по поддръжка е просветителната цел – понижаване на каузи на младите българи, напускащи учебно заведение без никаква подготовка до 10%.

В България публичното мнение е позитивно настроено (75%) към съдействието и изработването на обща политика в региона на защитата и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към концепцията за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество по отношение на положението на европейската стопанска система. Мнозинството (61%) го дефинира като положително. Подобна висока оценка мощно контрастира с мнението за положението на националната ни стопанска система, за която позитивна оценка споделят едвам 18% от българите. Над две трети смятат, че Европейски Съюз разполага с задоволително власт и средства, с цел да пази икономическите ползи на Европа в международната стопанска система.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР