Средно 3,30-3,40 лева струват продуктите за буркан с домашно приготвена

...
Средно 3,30-3,40 лева струват продуктите за буркан с домашно приготвена
Коментари Харесай

Домашната лютеница: тази есен ще е златна и солена

Средно 3,30-3,40 лв. костват продуктите за буркан с домашно приготвена лютеница. Това демонстрират изчисления на база цените на зеленчуците по магазините и пазарите, оповестява „ Телеграф “. Това е с 30-40 ст. или с към 10-12% по-скъпо по отношение на предходната година. Причината е нарастването на цените на зеленчуците с 40 на 100 в края на август по отношение на година по-рано.

Високите цени се дължат на неприятния климат през май и юни, разяснява ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов. Така, в случай че за главните артикули за лютеницата сме плащали 30 лв. през предходната година, то в този момент те излизат 40 лв.. В сметката са включени 10 кг пипер, 5 кг домати, 1 кг моркови.

За съпоставяне за буркан с сходна
лютеница в магазина
ще платите най-малко 8-9 лв.. Разбира се, има и нискобюджетни разновидности по 3 лв. за бурканче от 400 мл, само че са надалеч от усета на домашно направената едро смляна лютеница.

По пазарите доматите консерва вървят по 1,50 лв. за кило, а в магазините са по 1,80-2 лв.. На едро пък цената е над 3 лв. за кило от зеленчука, добито в оранжерия, сочат данни на Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ).

Все още няма всеобщо предложение на продукция от открити площи и няма данни за цената им. За съпоставяне предходната година по това време към този момент е имало полски домати, които са се предложили приблизително за 1,65 лева Червенията пипер е поскъпнал за година от 1,88 лева за кило на 2,34 лева на едро. Някои домакини поставят и варени моркови в лютеницата. И при тях има нарастване на цената от 1,05 лева за кило през 2022 година на 1,38 лева за кило сега.

От главните първични материали за домашната разядка само при олиото има понижение на цената по отношение на предходната година. В началото на септември 2022 година литър от слънчогледовата лой се продавал за 4,76 лева на едро. В момента то коства 2,85 лева, или с близо 2 лв. по-евтино.

Вече няколко десетилетия има недостиг на български домати и зеленчуци, разяснява шефът на комисията по стоковите тържища и борсите. Той се компенсира от испански и гръцки домати.

Благодарение на това, че сме в Европейския съюз на пазара няма проблем, защото в случай че разчитахме единствено на родното произвеждане сигурно тази година от към годишна продукция е доста ниска. Дефицитът е главно при салатен домат, а от сорта за консерви има, разясни Иванов. Вносът го компенсира, само че българите търсят родното произвеждане.

Хората биха могли да се ориентират за това дали купуват български или испански домат първо по типа му, защото непознатите са калибрирани, лъскави и здрави. На второ място е цената, тъй като българският постоянно е по-скъп, тъй като е мъчно развъждането му и има повече грижи към растенията, уточни Иванов. Според него през идващите дни цената на доматите, които се търсят за консерва, ще паднат до 1,20-1,50 лева за кило.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР