Средно 1800 лева ще са нужни за едноседмична почивка на

...
Средно 1800 лева ще са нужни за едноседмична почивка на
Коментари Харесай

Ето колко пари ще са нужни за едноседмична почивка на семейство с две деца на морето

Средно 1800 лв. ще са нужни за едноседмична отмора на семейство с две деца до 12 години по Българското Черноморие през август. Разходите, които чужденците са склонни да отделят за нощувка и закуска у нас за същия интервал, варират от 500 до 1000 евро, а по-скъпите ваканции у нас могат да доближат и 2400 евро. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

През август - най-силния за туризма ни месец, се чака в страната да дойдат на отмора към 2,1 млн. чужденци, главно в курортните " Албена ", " Св. св. Константин и Елена ", " Златни пясъци ", " Елените ", " Слънчев бряг ", " Дюни " и ММЦ-Приморско, и към 1 млн. ще изберат почивка на квартира в други обекти, отвън главните морски курорти, основно по Южното Черноморие.

Разпределението на почиващите от Германия е 60 към 40 на 100 в интерес на Северното Черноморие, разяснява специалистът. Той уточни, че като цяло прогнозните планове за почивки на чужденците у нас през август са техните стойности да се запазят на миналогодишните нива.

През август се чака към 5 млн. българи да създадат пътувания по нашето море, а към този момент има и наши сънародници, които за трети път го посещават. Положителната наклонност ще се резервира и през септември, и октомври, сподели специалистът.

През този месец се чака броят на немските туристи у нас да е 240 000 души, а от тях 80 000 ще се насочат към морските ни курортни. Спрямо предходната година това значи растеж от 4 на 100 за август, само че съпоставено с 2019 година, понижението е 8 на 100 по-малко.

Гостите от Полша през август ще са към 90 000, а от тях 70 000 ще се насочат към отмора по морето. За този пазар се регистрира 7 на 100 растеж по отношение на август предходната година и постигане на нивата от август 2019 година

При българите ще се резервира наклонността за нарастване на пътуванията за отмора в чужбина, които за юни регистрират растеж от 16 на 100 по отношение на същия месец на предходната година. Като цяло в Европа се регистрира усилване на броя на пътуванията в чужбина по отношение на миналата година, разяснява Драганов.

Средно три и половина дни са почивките на българите и те понижават като дълготрайност през последните години за сметка на повишението на интензивността им, разяснява Драганов и посочи, че до края на сезона се чака да има българи, които ще почиват на море пет и даже шест пъти, изключително тези, които живеят в обитаеми места, ситуирани по-близо до Черноморието.

При чужденците също има понижение на времето за отмора от 2,8 и 3,5 нощувки - да вземем за пример за културен и уикенд туризъм. Запазва се обаче броят на нощувките - 10,1-10,8, при морските ваканции с чартърните полети.

По отношение на разноските по време на ваканцията наблюденията на специалиста демонстрират, че както българите, по този начин и чужденците се придържат към планувания от тях бюджет за отмора. В този смисъл се резервира наклонността от предходната година 57 на 100 от чужденците и към 70 на 100 от българите да не излизат отвън плануваните в фамилния бюджет разноски за почивка.

Очакваният % претовареност през август в местата за настаняване по морето в България ще е в границите 65-68, като наклонността по отношение на 2019 година е заетостта да понижава. Причината е основно поради презастрояването и появяването всяка година на нови и нови кревати, разяснява специалистът.

Драганов посочи, че от презастрояването печелят главно морските общини, които обаче отсъстват от процеса на привличане на задгранични туристи макар солидните доходи на някои от тях (например Несебър), които се обезпечават и от постъпленията от туристическите такси. Освен това в регионалните управи остават към 40 на 100 от приходите от плажните концесии, приходи в локалната власт има и от отдаването на плажовете чартърен, както и от по-добрите доходи от търговия, изключително през летния сезон. Това съгласно специалиста прави допустимо кметовете да поемат разноските по програмата " 35 евро за седалка ", която действаше по време на пандемията, и по този начин да се включат по-активно в привличането на задгранични туристи.

Друго експертно предложение, обвързвано с ребрандирането на България като туристическа дестинация, е понижаване на туристическите региони на страната от сегашните девет на три - " Мизия ", " Тракия " и " Македония ". Целта е страната да се концентрира върху подобренията на обществената благосъстоятелност в тези три региона, а локалната власт да реинвестира в туризма и рекламата.

" Идеята е да стартираме описа за България, обвързван с Македония и запазването на езика, културата и история в частта, която се намира в България, описа за Тракия и благосъстоянието, което сме получили от античните траки, както и описа за Мизия и голямото международно завещание, което имаме в този регион, в това число и за най-старото злато в света във Варненския некропол и върху тази основа да надградим облика на модерна България ", разяснява Румен Драганов.

Като цяло 2023 година се движи с позитивен ритъм още от началото на годината, заключи Драганов. Той подсети, че юни завърши с 23 на 100 растеж на пристиганията на чужденци в България, а и в във всички предишни месеци също има растежи. От началото на годината до момента се движим с към един милион повече влезнали в страната по отношение на същия интервал на 2019 година Трендовете за август също се резервират за задграничните и за българските туристи, уточни специалистът. Очакваме мощен септември и октомври, добави Драганов.

Германският пазар се движи с към 4 на 100 растеж, като предходната година броят на пристиганията на туристи от този пазар беше 780 000, а за тази година се чака те да са към 800 000. Сега се следи преразпределение на пътуванията на немските туристи - заселен интерес към пътуванията за уикенда, усилват се пътуванията за културен туризъм в градска историческа среда и понижаване на пътуванията към морските курорти, като една от аргументите е загубата им на образа на тихи и спокойни места за отмора, което не се харесва на немските туристи, означи Драганов.

]Той още веднъж подсети, че няма данни за отвод на немските жители от отмора по морето с съображение замърсяване на Черно море, тъй като такива не могат да бъдат потвърдени, тъй като няма данни за сходно замърсяване. Но изследвания на немски туроператори демонстрират, че има страхове и към 50 на 100 от популацията на Германия, което пътува в чужбина, заявява, че се опасява по повод войната в Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР