Средно 10% от стойността на всеки продукт, който виждаме на

...
Средно 10% от стойността на всеки продукт, който виждаме на
Коментари Харесай

Потребителската ни кошница поскъпна с 24%. Най-изгодно е да ядем свинско

Средно 10% от цената на всеки артикул, който виждаме на щанда в магазина, е цената на силата за производството му. Това е и повода всеки нов растеж на цената на газа да се отразява директно върху цените на главните артикули и услуги. Най-голяма е тежестта му при преработката на мляко и месо, а също и при хлебните и сладкарските произведения.

Това описа днес председателят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) Владимир Иванов пред тв Bulgaria ON AIR.

" Имаме постоянен пазар и релативно равновесие, защото към момента е незнайно какво ще се случи на енергийния пазар. Изживяхме пика през април месец, след което настъпи едно утешение в края на май, оттогава е " равна линия " - имаме непрекъснато ниво на цените.

По-големият спад е при плодовете и зеленчуците поради по-добрата годишна продукция. Нещата не са толкоз черни, колкото се обрисуват ", заяви ръководителят на ДКСБТ.

По думите му в магазинната мрежа се следи скок на цените на олиото с към 50%. При захарта също е имало интервал на съществено повишаване.

" Пазарът не е главният проблем. Наблюдава се международно утешение на цените. Все по-трудни са логистичните канали. Другата съществена причина е огромният стрес от това какво ще се случи през октомври, ноември, декември и януари ", прогнозира той.

Според Иванов няма разтърсване при предлагането на артикули и артикули.

" Данните на Организация на обединените нации демонстрират четвърти месец понижаваща индексация на цените на храните, само че в това време се приказва за продоволствена рецесия ", установи шефът на ДКСБТ.

Той е на мнение, че газ ще има, само че евентуалната му по-висока цена може да повлече избран жанр промени в нивата на цените, само че не и фрапантни параметри. 

" Цената на потребителската ни кошница се е нараснала с 24%, в международен мащаб е с 23 на 100 ", цитира данни той. 

Иванов акцентира, че има много съществено стесняване на търсенето на хранителни артикули. 

" Компромис с качеството при една такава жестока ценова конкуренция постоянно има. Нормално е, когато приходите изостават, да се търсят по-нискокачествени артикули на ниски цени ", означи той.

Някои храни поевтиняват на борсите: По-изгодни са картофи, праскови и олио

" Месото е на по-изгодни цени от зеленчуците. Най-евтиният и подобаващ артикул за храна сега е свинското месо от позиция на енергийната му стойност ", добави Иванов.

В отговор на въпрос удачно ли е да бъде въведен таван на цените на храните, той сподели, че  " намесата по-скоро ще докара от негативи ". 

" На европейския пазар може да забележим по-високи ценови нива, само че не и липса на артикули от първа нужда ", заключи шефът на ДКСБТ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР