Средният размер на възнагражденията в страната е нараснал с цели

...
Средният размер на възнагражденията в страната е нараснал с цели
Коментари Харесай

Средната заплата скочи за година, увеличението е със 150 лв.

Средният размер на възнагражденията в страната е повишен с цели 150 лева в границите на една година. Така междинното заплащане през юни на тази година е 1505 лева, до момента в който преди 12 месеца е било надлежно 1355 лв., демонстрират данните на Национален статистически институт. Въпреки това, през последните месеци следим отрицателна наклонност при междинната брутна месечна работна заплата, като от април досега имаме спад с 37 лв. (при стойност от 1542 лева тогава).

Най-големи заплати не престават да вземат заетите в бранша " Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули ", където влизат и програмистите. При тях междинното месечно заплащане през юли е малко над 3730 лева Така единствено

за година техните приходи са нарастнали с близо 12%,

или приблизително с 419 лева На второ място са работещите във финансите и застраховането със междинна месечна заплата от 2307 лева Заплатите в сектора са нарастнали с 6%, или със 130 лева за година.

На трето място по най-високи приходи пък са заетите в секторите, свързани с енергетиката. Те получават приблизително 2233 лв. на месец, или със 128 лв. повече, по отношение на предходната година. Положителна наклонност за съществено нарастване на междинната месечна заплата от Национален статистически институт регистрират и при бранша опазване на здравето. Там скокът в границите на 12-месечния интервал е от над 20% до равнище от 1665 лева

Най-голямо процентно нарастване от предишния юли до момента пък има на заплатите в бранша на хотелиерите и ресторантьорите. Там скокът е с цели 28% - до междинна заплата от 944 лева Въпреки това точно

в тези сегменти от пазара на труда чиновниците са и най-ниско платени

все още. След тях на последните места по мярка на месечно заплащане остават служащите в селското, горското и рибното стопанство със приблизително заплащане от 1077 лв..

Като съществена отрицателна наклонност на пазара на труда в страната обаче може да отчетем доста по-бързите темпове на нарастване на възнагражденията в администрацията. Спрямо същия интервал на миналата година междинната работна заплата през второто тримесечие на 2021 година в публичния бранш нараства с 19.5%, до момента в който в частния - с 12.3%.

От предварителните данни на Национален статистически институт излиза наяве, че наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на юни нарастват с 1,9% (42,7 хиляди) по отношение на края на март, като по този начин

общият брой работещи у нас доближава 2,31 милиона.

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 32%, „ Административни и спомагателни действия “ - с 5,1%, и „ Култура, спорт и развлечения “ - с 4,3%. На другия полюс пък са наетите лица по трудово и служебно правно отношение в бранша „ Образование “, където имаме понижение с 1,3%, както и при „ Преработваща индустрия “, която губи близо 0,4% от заетите в сектора за 12 месеца.

В края на юни, в съпоставяне със същия месец на предходната година, наетите лица по трудово и служебно правно отношение се усилват с 65,4 хиляди. Най-голям растеж се следи в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - със 17,8 хиляди, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 10,1 хиляди, и „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 9,1 хиляди, а най-голямо понижение - в „ Добивна индустрия “ - с 1,2 хиляди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР