Средният дневен обем на вноса на втечнен газ в Източна

...
Средният дневен обем на вноса на втечнен газ в Източна
Коментари Харесай

Прогноза: LPG в Източна Европа ще поскъпне много скоро

Средният дневен размер на вноса на полутечен газ в Източна Европа към този момент е доста повече от аналогичния интервал година по-рано. В същото време търговците споделят, че броят на доставките през ноември е доста понижен заради признаци за дефицит на газ.

По-специално, на полския пазар се усеща известно напрежение заради огромното търсене на газ измежду фирмите в селскостопанския бранш „ Сега е допустимо да се купят избрани количества авто газ, само че в случай че приказваме за железопътни колета от няколкостотин тона на допустима цена, тогава има доста малко такива варианти “, разясняват обстановката купувачи на LPG в другите страни от Източна Европа.

В балтийските страни цените останаха на равнището от предишния месец, само че на Балканите има наклонност към повишаване на ресурса. В началото на седмицата бяха подписани две съглашения за доставка по железопътен превоз на към 1 500 тона пропан-бутан, само че този артикул към този момент се смята за липсващ.

Най-напрегната е обстановката в Румъния. Дефицитът се дължи на растежа на вътрешното ползване и лимитираното количество на продукта, който влиза в страната от Черно море. Така румънските рафинерии минаха към потребление на полутечен газ вместо природен газ за софтуерни потребности заради релативно ниската му цена. В допълнение, увеличението на размерите на преправка на леки сортове недопечен петрол, по-специално азербайджански петрол, води до понижаване на производството на газ.

Румънските черноморски и дунавски терминали сега имат малко складирани артикули. Купувачите означават компликации при митническото освобождение на партиди газ, влизащи в страната от съветски пристанища. Поради това фирмите са принудени да купуват ресурса от други места, само че нормално това оскъпява продукта.

На фона на намаляването на броя на офертите от локалните рафинерии и дефицита на запаси в Черно море, участниците на румънския пазар предвиждат нарастване на цените на газа през ноември. Vitol към този момент разгласи нарастване на наградата от към $100 за партиди от продукта, които ще бъдат доставени идващия месец.

„ Котировките на Sonatrach може да не се трансформират доста, само че заради нарастването на наградата във формулата, изкупната цена на газа ще се усили за нас “, разяснява обстановката един от вносителите. По този метод в близко бъдеще равнището на цените на автомобилните партиди пропан-бутан може да доближи 900-950 $ за звук.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР