Средните заплати в държавната администрация, по последни данни на НСИ

...
Средните заплати в държавната администрация, по последни данни на НСИ
Коментари Харесай

Експерт: Държавната администрация няма как да е зле платена – работата изисква висока квалификация

„ Средните заплати в държавната администрация, по последни данни на Национален статистически институт са към 2300 лв. декември предходната година. Което подрежда този бранш на държавното ръководство на 5-о или 6-о място от 21 стопански действия в България. Това значи, че той не е прекомерно недооценен. Но той в никакъв случай не е бил и не би трябвало да бъде най-зле платения, заради простата причина, че държавното ръководство е работа, за която се изисква относително висока подготовка. “

Това сподели Йордан Димитров от Балкански институт за обществена политика във връзка протестната подготвеност в три държавни структури – Комисията за отбрана на потребителите, Националния статистически институт и Комисията по досиетата.

Но той се подрежда незабавно след браншове като IT, Финанси и обезпечаване, енергетика – които обичайно са, от една страна, частен бранш, от друга са добре платени и с висока добавена стойност, посочи Димитров.

Експертът разяснява и аргументите за напрежението в някои звена на държавната администрация.

 
Аз не считам, че неналичието на признат държавен бюджет е главната причина. Така или другояче, ние имаме бюджет, който продължава миналогодишния, а миналогодшният беше признат след средата на годината. По-скоро има три съществени фактора, които провокират такива безредици.
„ От една страна, има нарушение на пропорциите измежду другите групи от заетите. През последните години станахме очевидци на относително положителни нараствания в областта на образованието, имаше нарастване в областта на обществените услуги, неотдавна се получиха нараствания в Министерството на външните работи, предходната седмица в пощите… От тази позиция, заради нарастванията в други подсектори, други чиновници счита, че и те могат да извоюват такова нарастване. Което е и обосновано, заради други два съществуващи фактора “, разясни Димитров.

Единият е инфлацията, която през последната година и половина е забележителна, и хората обедняват – освен посредством чувство, само че и действително, уточни специалистът.

Другият забележителен фактор е повишението на минималната работна заплата, което пък свива разликата сред неквалифицирания труд и хора, които са със съществено обучение, със сериозен опит, добави той.

Според него, това са главните аргументи, заради които подобен вид напрежение може да съществува. Но той вижда и политическа: служебният кабинет, когато разполага с подобен запас, една концепция по-лесно може да се съгласи на такова нарастване, счита специалистът. Просто тъй като при него няма тази дълготрайна вероятност да мисли за непоклатимост на бюджета, обосновава се той.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР