Средните училища във всички страни от ЕС могат да се

...
Средните училища във всички страни от ЕС могат да се
Коментари Харесай

Конкурс на ЕС за млади преводачи: училищата вече могат да се записват

Средните учебни заведения във всички страни от Европейски Съюз могат да се записват в годишния конкурс по превод на Европейската комисия Juvenes Translatores.

От 12:00 ч. (централноевропейско време) на 2 септември учебните заведения могат да  своите възпитаници, с цел да се състезават с техни връстници в Европейски Съюз. Тази година участниците ще превеждат текстове на тематика „ Европейска юноша “.

Участниците могат да превеждат сред всеки два от 24-те публични езика на Европейски Съюз (552 вероятни езикови комбинации).

Участието в състезанието е двуетапен развой. На първия стадий учебните заведения би трябвало да се записват до 12:00 ч. централноевропейско време на 20 октомври 2022 г. Учителите могат да попълнят формуляра за регистрация на всеки от 24-те публични езика на Европейски Съюз.

После Комисията ще предложения на идващия стадий 705 инцидентно определени посредством компютър учебни заведения. Броят на участващите учебни заведения във всяка страна е еднакъв на броя на местата, които тя има в Европейския парламент.

След това определените учебни заведения показват до петима възпитаници, които да вземат участие в състезанието. Те могат да бъдат с всякакво поданство, само че всички участници би трябвало да са родени през 2005 г.

Конкурсът ще се организира онлайн на 24 ноември 2022 година във всички участващи учебни заведения.

Победителите — по един за всяка страна — ще бъдат оповестени при започване на февруари 2023 г. Те ще бъдат поканени да получат премиите си напролет на 2023 година на гала в Брюксел. Там ще имат опция да се срещнат с професионални преводачи от Европейската комисия и да научат повече за специалността и работата с езици.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР