Средните училища от Варненско и Добричко са поканени да се

...
Средните училища от Варненско и Добричко са поканени да се
Коментари Харесай

Ученици ще влязат в ролева игра за защитените зони по Черноморието

Средните учебни заведения от Варненско и Добричко са поканени да се включат с техни ученици в интерактивен урок и ролева игра за предпазените зони по Северното Черноморие. Обучителните срещи ще се водят от еколози и експерти по екологично обучение от Обществен център за околна среда и стабилно развиване. Целта е посредством ресурсите на неофициалното обучение да бъдат генерирани хрумвания за стабилно прилагане и икономическо развиване на влажните зони. Младежите ще се срещнат със спецификата и режимите за запазване на този вид региони, с екологичните проблеми, които съпътстват актуалното им стопанисване, както и с специалностите и занаятите, които са се развивали в предишното и през днешния ден по тези места. Те ще влязат в ролята на заинтригуваните страни от развиването на предпазените територии – локални управляващи, бизнес, локални поданици, еколози. Целта е да дадат оферти за развиване на териториите, които по едно и също време да опазват естествените запаси и да са в техен и в полза на локалните общности. Заявки за присъединяване на учебни заведения може да се създадат на страницата на Обществен център за околна среда и стабилно развиване и на [email protected].

Обученията се организират по план „ Непознатият парадайс “, който се реализира, с помощта на най-голямата обществено виновна самодейност на Лидл България „ Ти и Lidl за нашето на следващия ден “, в партньорство с фондация „ Работилница за цивилен начинания “ и Български дарителски конгрес.

В рамките на плана беше извършен четиридневен палатков лагер в с. Езерец, община Шабла, в края на август. 15 младежи и експерти, занимаващи се с обучение, екология и архитектура се срещнаха онлайн със предпазената зона „ Шабленско-Езерецко езеро “ и с опциите за устойчиви туризъм в този вид региони. В края на образованието те създадоха макет с дизайн на територията след 20 години, интегриращ предпазените зони с икономическото и обществено развиване на региона.

По плана са снимани и три късометражни кино лентата за живота към „ Езеро Дуранкулак “, предпазените местности Казашко и Ятата. Предстои да бъдат инсталирани и фрагментите от „ Шабла-Езерец “. Последната лента ще съобщи страстта от палатковия лагер – образование на младежите в с. Езерец, като показа устойчивите практики за икономическо развиване на тези региони.

Филмите могат да бъдат гледани свободно в Ютуб канала на Ecovarna.

„ Макар да покриват едвам към 6% от Земята, влажните зони са едни от най-богатите екосистеми във връзка с видово многообразие. 2/3 от рибата в международен мащаб прекарва най-малко част от живота си в тях. Тези територии всмукват милиони тонове въглерод всяка година и по този начин понижават резултата от световното стопляне “, напомня Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и стабилно развиване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР