Средните цени на основните храни в Румъния, обхванати от приетата

...
Средните цени на основните храни в Румъния, обхванати от приетата
Коментари Харесай

Цените на храните в Румъния паднаха наполовина след ограниченията за търговските надбавки

Средните цени на главните храни в Румъния, обхванати от признатата държавна разпоредба, ограничаваща комерсиалните надбавки, са паднали с до 49% в огромните вериги магазини през август. Това демонстрират оценени от Съвета по конкуренция данни, които бяха оповестени в петък.

През юли държавното управление одобри разпоредба, която дефинира тавани на цените на главните храни от 1 август, като беше заложено това да докара до поевтиняването им с 20%.

Най-големи понижения са регистрирани при плодовете и зеленчуците. Средната цена на сливите е намаляла с 49%, на гроздето - с 47%, а на доматите, лука, жълтите чушки, морковите и картофите - с 31-37 %.

В категорията млечни артикули междинната цена на сиренето е с 16.3% по-ниска, на киселото мляко с 10.5%, а на млякото с 6.2%.

Цените на други артикули от потребителската кошница като брашно, самун, масло, олио, яйца и захар също са се намалили през август. Поевтинели са и пилешкото и свинското месо, като се изключи свинския бут с кост, чиято цена се покачва леко - с 2%.

" При анализите, осъществени през целия август, забелязахме, че в множеството магазини има понижения на главните храни. Установихме, че междинните цени на някои храни понижават последователно, тук става въпрос за кисело мляко, царевица, свинско месо, лук, моркови, чушки, сливи и грозде, само че има и артикули като самун, брашно, яйца, за които цените варират, само че са под междинната цена от юни ", съобщи Богдан Kирицою, ръководител на Съвета за конкуренция.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР