Средните климатични максимални температури за месец януари са между 1

...
Средните климатични максимални температури за месец януари са между 1
Коментари Харесай

Ледена епоха през януари! Термометрите падат до -20 градуса

Средните климатични оптимални температури за месец януари са сред 1 и 6 градуса, а междинните минимални: сред -3 и -6 градуса,

Сухите интервали за месеца са сред 09 и 12, 22 и 26 януари, а валежните интервали: 03-08 януари, 13-21 и 27- 31 януари.

Поради по-стабилното време, комфортни за туристите са високите елементи на нашите красиви планини, само че ниските температури и съществуването на забележителна снежна завивка изискват добра екипировка, предпазваща от измръзване. Алпийските котки и снегоходките са нужен аксесоар при взимане на ограничения срещу падение и затъване в преспите.

Като цяло месец януари 2021-а година се чака да бъде с температури над нормата и с превалявания над климатичната норма.

През първите дни от новата 2021-а година ще има повече слънце.

От трети януари ще се заоблачи, а от четвърти до седми януари ще захладнее и ще има превалявания от дъжд и сняг, по-интензивни в южните и западни елементи от страната. По планините ще вали сняг, повече над Рила и над Пирин.

От 10 до 14 януари ще вали сняг над цялата страна.

От 15 до 18 януари ще бъде студено с минимални температури към -20 градуса и дневни температури, които ще доближават едвам до -10, -7 градуса.

След стопляне и по-сухо време от 18 до 24 януари идващият валежен интервал е от 25 до 27 януари и на 31 януари.

Опасни феномени

Геомагнитните стихии подминават Балканите

През множеството дни на януари слънчевата интензивност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде умерено и магнитни стихии не се чакат. Повишение на геомагнитната интензивност се чака през интервалите 05 – 07 януари, към 13 януари и от 17 до 22 януари, като към 19 януари се чака слаба геомагнитна стихия.

В полярните области на Земята ще има слаби магнитни стихии, само че няма да засягат Балканите.

Все отново през тези дни е значимо да минем в по-щадящ режим, тъй като е допустимо обостряне на хроничните болести, по-силно възприятие на паника или бодърствуване. Знае се, че магнитните стихии въздействат на концентрацията и от време на време водят до главоболие.

От 23 до края на месеца земното магнитно поле ще бъде умерено и магнитни стихии не се чакат.

Народна метеорология

Сняг на Атанасовден носи огромен благодат



Голям сняг през януари предвещава огромно изобилие през годината.

Ако против Богоявление нощта е облачна, то годината ще е плодородна. Ако на 6 януари времето е меко, през годината ще има доста заболявания. Там където има мъгла, през лятото ще падне град. Ако е ясно и студено, овцете ще са здрави, а в случай че вали сняг доста пчели ще се нароят. Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно.

Ако на Бабинден (8 януари) вали дъжд и сняг, то годината ще е плодородна. Ако пече слънце, през февруари ще има студ. Ако на Атанасовден (18 януари) има пълен сняг, берекетът през годината ще е огромен. На свети Атанас си отива зимата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР