Средната заплата в София е може би два пъти по-висока

...
Средната заплата в София е може би два пъти по-висока
Коментари Харесай

Николай Василев: България е най-евтината държава в EC. Няма да има сериозно покачване на цените, ако влезем в еврозоната

" Средната заплата в София е може би два пъти по-висока от някои региони в страната. Затова, в случай че фиксираме минималната работна заплата да бъде 50% от междинната за страната, то за София тя наподобява ниска, а за доста елементи в страната ще бъде близка до междинната. Какъв е този пазар на труда, където минималната заплата е доста близка до междинната? Може да се окаже, че цяла Видинска област получава най-вече минималната работна заплата ".  

Това сподели пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и някогашен министър на стопанската система. 

И добави, че полемиката е тежка, но по-реалистично е минималната да е 40% от междинната и да има блян за повишение на междинната заплата. 

" През всяка една от годините след въвеждането на Валутния ръб междинната заплата у нас растеше и през всяка една от годините заплатите растяха по-бързо от инфлацията. 2022 година щеше да бъде изключение, тъй като си мислехме, че инфлацията е ужасно висока, а заплатите неведнага я догониха. В края на годината обаче се оказа, че инфлацията е 15,2% средногодишно, междинната заплата също се е вдигнала с над 15%. Може да се каже, че това е първата година, в която междинната заплата не изпревари инфлацията, а единствено я настигна, което не е толкоз неприятно ". 

В предаването " Нещо повече " Василев определи като позитивно това, че служебното държавно управление не е внесло нов бюджет, тъй като няма значение какво е щяло да написа в него, откакто вървим към следващи избори, всяка партия е можело да се състезава какъв брой повече милиарда ще раздаде: 

" Най-разумно е в края на април - началото на май да има ново държавно управление, което в обозрим интервал да вкара нов бюджет, да го извършва и да носи своята отговорност... Бюджетната политика е напълно неверна. Бих вкарал бюджет без недостиг. Когато в положителни времена едно семейство не може да си балансира бюджета и кара на потребителски заеми от заплата на заплата, какво ще прави в неприятни времена? Държавата е същото ". 

Относно влизането в еврозоната той е безапелационен, че няма да има съществено повишаване на цените. 

По думите му ценовото ниво у нас е на половината от това в Западна Европа: 

" Не че е по-скъпо при нас, а е на половина по-евтино. Винаги може от 1000 групи артикули да се намерят, които са по-скъпи в България. България е най-евтината страна в Европа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР