Средната заплата в Испания е била 26 537 евро през

...
Средната заплата в Испания е била 26 537 евро през
Коментари Харесай

Средната заплата в Испания е по-ниска в реално изражение отпреди 20 години

Средната заплата в Испания е била 26 537 евро през 2020 година, 9528 евро под междинната за Еврозоната, която доближава 36 065 евро. Това показва доклад, направен от службата за изследвания на испанския профсъюз UGT, който цитира данни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това е с 26,4% по-ниско от междинната заплата в Еврозоната, с 37,7% по-ниско от това в Германия, 30,3% по-ниско от това на Франция или с 5,2% по-ниско от това в Италия. Разлика, която съгласно разбора на съюза UGT, до който има достъп, се е влошила с времето: от 2000 година насам, до момента в който в Еврозоната междинната заплата по непрекъснати цени за 2020 година се е повишила с 12,5% до тази година, то в Испания е спаднала с 1,1 процентни пункта.

" Средната заплата в Испания е по-ниска в действително изражение, в сравнение с преди 20 години ", заявяват от синдиката, наблягайки, че само увеличение на размера на междупрофесионална минимална заплата (SMI), даже в случай че е належащо, не е задоволително за работещите хора да реализират съответен стандарт на живот, до момента в който общото равнище на заплата в Испания е доста ниско. Следователно ролята на груповото договаряне за възстановяване на заплатите, и изключително на най-ниските, е от решаващо значение за последователното доближаване към междинната заплата в Европейския съюз, съгласно UGT.

Анализът на службата за изследвания на синдиката UGT също по този начин акцентира разликата в заплащането сред половете в Испания. С данните за 2019 година (последните налични) от Проучването на структурата на заплатите, в случай че междинната заплата в Испания е била 24 938 евро през тази година, при жените тя е доста по-ниска - 21 682 евро на година, или с 5252 евро по-малко от тази на мъжете. 

Това значи, че на процедура една на всеки четири дами (25,7%) получава заплата под SMI, спрямо 11% от мъжете, заради типа на работата, която правят (например на ненапълно работно време). 

Анализът преглежда разликата в заплащането на половете, измерена посредством почасово възнаграждение (като по този метод се отстраняват изкривяванията, които другите типове работно време могат да причинят) и вероятностите не престават да са обезкуражаващи, по мнението на проучвателната работа на синдиката, ръководена от Пепе Алварес.

Докладът цитира, че през 2020 година по данни на Евростат разликата в заплатите е била 9,4%, същата като през 2019 година Цифра, която обаче понижава през годините, изключително през интервала, в който е настъпило най-голямо нарастване на SMI: от 2016 до 2019 година SMI се е нараснал с 37,4%, до момента в който разликата е понижена с 36%. Синдикатът заключава, че развиването на SMI се е трансформирало в мощна мярка за поощряване на равното възнаграждение.

Службата за изследвания на UGT акцентира, че 11,8% от служащите са били изложени на риск от беднотия през 2020 година, което е " втората най-лоша цифра в Еврозоната ". Предвид тази обстановка синдикатът счита, че повишението на междупрофесионалната минимална работна заплата ще увеличи приходите на тези, които страдат от най-неблагоприятните последствия от бедността на работещите. Ситуация, която може да се утежни при сегашната обстановка на мощна инфлация. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР