Средната възраст, на която жените у нас става майки за

...
Средната възраст, на която жените у нас става майки за
Коментари Харесай

„Преброяване 2021“: На колко години българката става майка

Средната възраст, на която дамите у нас става майки за първи път е 27.5 години. Това демонстрират данните от Национален статистически институт от националното броене през 2021 година. 
Сред младите на възраст до 29 години е максимален делът на тези, които още не са решили какъв брой деца желаят да имат (16.2%). „ Тези резултати в огромна степен подхождат на данните от настоящата демографска статистика и удостоверяват наклонността от последните години на непрестанно отсрочване на събитията, свързани с репродуктивното държание на младите “, регистрират от Национален статистически институт. 
Резултатите от изследванията, провеждани през последните десетилетия, демонстрират, че двудетният модел на фамилията е пожеланият от хората в репродуктивна възраст у нас, заключват от Национален статистически институт. И през 2021 година преобладаващата част от мъжете и дамите считат, че фамилията би трябвало да има две деца – 63.3%. Този дял обаче е доста по-нисък спрямо 2011 година, когато за 75.3% от популацията в изследваните възрастови групи идеалът за семейство е включвал две деца. 
На второ място в разпределението е мнението, че фамилията би трябвало да има три деца (17.1%), следвано от семейство с едно дете (7.9%). През 2021 година 9.4% от хората в репродуктивна възраст не могат да преценяват какъв брой деца би трябвало да има фамилията в България. Многодетният модел на семейство с четири и повече деца е приоритет за 2.0% от хората.
Според данните на Национален статистически институт смяната в репродуктивния блян на мъжете и дамите в България през последните двадесет години е в положителна посока, като се има поради, че:
• усилва се делът на хората, съгласно които фамилията би трябвало да има три деца – от 11.8% през 2001 година на 17.1% през 2021 година;
• повече от два пъти понижава делът на мъжете и дамите с блян за семейство с едно де-те – от 19.8% до 7.9%; 
• доста понижава делът на лицата, които смятат, че фамилията не би трябвало да има деца – от 3.2% до 0.3% през 2021 година.
Репродуктивни идеали през интервала 2001 – 2021 година 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР