Средната цена на нефта сорт Уралс, който се ползва от

...
Средната цена на нефта сорт Уралс, който се ползва от
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов пита защо да вярваме на продавачите на страх за цената на бензина

Средната цена на нефта вид " Уралс ", който се употребява от рафинерията в Бургас, през последната седмица е 71 евро. При тази цена на суровината бензинът и дизелът на нашия пазар костват към 2,90 лева за литър.

Също към 71 евро е била цената на " Уралс " през октомври 2021 година, както и при започване на януари 2022 година Тогава обаче цените на бензина и дизела бяха към 2,40 лв..

С този образец, пуснат във фейсбук профила му, старши икономистът на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Лъчезар Богданов илюстрира за какво не трябва да се има вяра на „ продавачите на боязън “, които към този момент съвсем непрекъснато тръбят по медиите, че войната в Близкия изток ще докара до трайно повишаване на горивата, а оттова и на всичко останало.

„ Ежедневно, от утринните блокове до централните вести и уикенд предаванията, съвсем в цялостен синхрон се приготвя необятната аудитория за огромно повишаване на горивата, а по-късно - и на храните. Със сигурност тероризмът и възможен боен спор в Близкия Изток въздействат на цените на петрола (но по кое време не са, а и по кое време там е имало дълготраен мир.).

Впрочем, бранителите на „ Лукойл “ и запазването на дерогацията и продължаването на вноса на съветски петрол се вписват идеално в този хор, обяснявайки по какъв начин в случай че не внасяме от Русия цените ще скочат “, написа икономистът.

" Продавачите на боязън " - да напомним по какъв начин житото ще свърши, по какъв начин Европа ще остане на студено и мрачно по какъв начин олиото ще стане 10 лв. и така нататък - са постоянно подготвени с мрачни сюжети, изключително когато това е в полза на монополисти и картели, които по този начин получават обществена легитимация за повишение на цените, споделя в поста си Богданов.

И дава следния образец:

„ В петък цената на петрола " Брент " е по-ниска от междинната за месец септември;
Ако гледаме съветския нефт " Уралс ", междинната цена през последната седмица е по-ниска със 7 $ от най-високата достигната през септември и е сравнима с тази в края на август.
През предходната седмица междинната цена на " Уралс " в евро е по-ниска от началото на октомври 2022 година и същата като през началото на октомври 2021 година

И малко за цените на българския пазар - междинната цена на " Уралс " (който се употребява от рафинерията в Бургас) през последната седмица е 71 евро. При тази цена на суровината бензинът и дизелът костват към 2.90 лева./л. Също към 71 евро е била цената на " Уралс " през октомври 2021 година, както при започване на януари 2022 година - тогава обаче цените на бензина и дизела бяха към 2.40 лева/л. “, приключва поста си икономистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР