Средната цена на литър бензин А95 вече е 1,92 лева,

...
Средната цена на литър бензин А95 вече е 1,92 лева,
Коментари Харесай

Бензинът вече гони средна цена от 1,92 лева, на петролните пазари пак нов рекорд

Средната цена на литър бензин А95 към този момент е 1,92 лв., демонстрират данните на профилирания уебсайт fuelo.net. През март поевтиняването към този момент е 13,51%. Най-ниската междинна цена е на VM Petroleum – 1,63 лв. на литър, а най-високата е на " Атанасов груп " – 2,18 лв.. Вече всички по-известни вериги търгуват приблизително под 2 лв. на литър.
Що се отнася до дизела, там междинната цена е 1,95 лв. на литър, а поевтиняването за месеца дотук е 14,10% т.е. 32 стотинки. Отново бензиностанциите на Марешки търгуват на най-ниска цена – 1,63 лв., а " Атанасов груп " е с най-висока междинна – 2,19 лв.. С изключение на " Лукойл ", чиято междинна цена е тъкмо 2 лв. за литър и " Газпром ", която продава на междинна кота 2,02 лв. на литър, всички други по-известни вериги продават под границата от 2 лв..
Петролът по света
Цените на главните сортове нефт тази заран бележат спад с повече от 4%, което е следващо отражение на разпространяването на ковид COVID-19 върху световното търсене на суровината.
Фючърсната цена за юни на нефта от марка " Брент " (Brent) е към този момент с 4,6% по-ниска и е 26,78 $ за барел, а прогнозируемата цена за май за американския петро WTI е 20,51 $ за барел.
Тази нощ цената на WTI падна под психическата граница от 20 $ на барел - до 19,92 $ за барел , което е най-ниското равнище от началото на годината. А последната известна към този момент цена на съветския вид " Уралс " - от 27 март, е 21,75 $ за барел.
Извън проблемите с ковид, върху петролния пазар продължава да оказва влияние и " ценовата война ", откакто при започване на март стана ясно, че страните от ОПЕК+ не съумяха да се спогодят за редуциране на добива на петрол. Това значи, че от 1 април държавите-производителки на нефт ще смъкват рестриктивните мерки върху добива.
В края на предходната седмица Саудитска Арабия заяви, че не води договаряния с Русия за " балансиране " на петролните пазари. Именно Русия не се съгласи да има съглашение за понижаване на добива.
ОПЕК, Саудитска Арабия и Русия биха могли да изгладят своите несъгласия, само че ОПЕК не може да направи доста при сегашната обстановка, защото спадът в търсенето е доста огромен, счита ръководителят на изследователския отдел в енергийния бранш на National Australia Bank Лахлан Шо.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 30 март "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР