Средната цена на барел петрол през 2018 година ще нарасне

...
Средната цена на барел петрол през 2018 година ще нарасне
Коментари Харесай

56 долара за барел през 2018 г., прогнозира Световната банка

Средната цена на барел нефт през 2018 година ще нарасне до 56 $ (спрямо 53 $ през 2017 година) на фона на мощното търсене и намаляването на добива в страните от ОПЕК+, предвижда Световната банка в отчет за стопанската система на Русия, представен от ТАСС.

Експертите на банката означават, че тази прогноза за цената на петрола е обвързвана с известни опасности. По-специално, един от рисковите фактори са вероятни спирания на доставките на нефт на международния пазар от страни производителки на нефт, където съществува политическо напрежение, в това число от Ирак, Либия, Нигерия и Венецуела.

Споразумение сред ОПЕК и страни отвън картела за по-голямо понижаване на добива може да докара до значителен недостиг на пазарите, предизвестяват създателите на отчета преди утрешното съвещание във Виена.

От друга страна възможна некадърност на страните да се спогодят за продължение на сделката може да окаже понижаващ напън над цените на петрола.

Повишаването на успеваемостта на активността на американските компании, добиващи шистов нефт, може да докара до нарастване на предлагането на черно злато на международния пазар, се споделя в отчета на Световната банка.

Същевременно Световната банка увеличи прогнозата си за растежа на брутния вътрешен артикул на Русия през 2017 година до 1,7 % по отношение на 1,3 % при предходната прогноза.

За 2018 година банката чака растежът на съветската стопанска система да бъде 1,7 по отношение на 1,4 % при предходната прогноза, а за 2019 година преразгледа упованията си от 1,4 на 100 до 1,8 %.

Средносрочната прогноза за растежа на съветската стопанска система е нараснала малко по отношение на растежа на износа и по-увереното от предстоящото възобновяване на вътрешното търсене, показва банката.

Според институцията международното състезание по футбол през 2018 година, което ще се организира в 11 съветски града, ще поддържа растежа на потреблението.

Световната банка прави оценка, че банковият бранш на Русия е постоянен като цяло макар понижаването на финансовата резистентност на редица банки.

Въпреки че няколко огромни частни банки изгубиха финансовата си резистентност през 2017 година, общите индикатори на банковия бранш останаха постоянни. Основните индикатори на банковия бранш се подобряваха до края на август 2017 година вследствие на подобряването на обстановката в стопанската система, показва институцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР