Средната температура на Земята може да се увеличи с 4-5

...
Средната температура на Земята може да се увеличи с 4-5
Коментари Харесай

Учени очакват средната температура на Земята да се покачи с 4-5 градуса



Средната температура на Земята може да се усили с 4-5 градуса, даже и в случай че страните, подписали Парижкото съглашение за килимата, изпълнят уговорките, твърди публикация на група учени, оповестена в списание PNAS.

Сега междинната температура на планетата надвишава тази от прединдустриалната ера и нараства с 0,17 градуса годишно. Парижкото съглашение приема, че покачване на междинната температура с 1,5-2 градуса няма да има съдбовни последствия за живота на Земята.

Но съгласно Уил Стивън от Австралийския народен университет стопляне от 2 градуса ще отключи други процеси, които може да доведат до по-голямо повишаване на температурите.

Изследователите показват, че измежду тези процеси са топенето на арктическите ледове, разпадането на метанхидрантите на океанското дъно, изгубването на тропическите гори и на горите в Северното полукълбо, както и намаляването на количеството на снеговалежите в този район.

Учените допускат, че тези процеси може да станат необратими, когато планетата доближи своя „ предел на стрес “, се показва още в обявата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР