Средната стойност на декар земеделска земя през 2017 г. е

...
Средната стойност на декар земеделска земя през 2017 г. е
Коментари Харесай

Експерти: Няма да има срив в пазара на земеделска земя

Средната стойност на декар земеделска земя през 2017 година е била 872 лв.. Увеличението на цените е трайно при нивите, до момента в който ливадите и пасищата поддържат непрекъсната цена. Земеделската земя у нас е поскъпнала с към 5% по данни на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи.

Какво да чакаме от пазара на земеделска земя в близко бъдеще?

Според изказаното в ефира на Българска национална телевизия мнение на Стайко Стайков - ръководител на асоциацията нещата са улегнали. И през 2018 година, както през предходната година, не се чакат по-големи покачвания от 3 до 5% приблизително в страната.

Експертите настояват, че няма фактори, които да провокират срив в пазара на земеделска земя

Основното търсене е на качествена земеделска земя, с по-големи имоти, плодородна почва, благоприятни условия за напояване и за приемане на дотации. Традиционно най-скъпи са земите в региона на Добрич и Силистра, където цената е двойно по-висока спрямо останалите регион. В Добруджа декарът доближава 1800 лева регистрират от асоциацията.

Пред Българска национална телевизия Радослав Манолов - заместник-председател на асоциацията изясни: " Най-скъпата земеделска земя е в Добруджа, тъй като има мощно развити арендни връзки. Дори някой да закупи земя, той не може да я употребява до момента в който не изтече арендният контракт. Затова, с цел да излезе една земя на пазара, се чака 3-4 години. Това я прави скъпа. "

Най-евтина е била земята през предходната година в региона на Габрово - 400 лева за декар и в Кърджали - 300 лева В Кърджалийско съвсем няма пазар, хората обработват земята си и я предават по завещание, без да търгуват с нея.

Напоследък се следят забавни промени на пазара със земя, като региони, които бяха подценявани преди, в този момент земеделската земя интензивно се търгува.

Според Радослав Манолов в Северозападна България има взрив на търсенето и цените на земеделските земи. В Северен централен регион - също. Например във Видинско цените са стигнали 1000 лева за декар, защото са се появили повече купувачи и има по-голяма конкуренция.

Голяма част от земите край София към този момент са разпродадени и производители настояват, че в този момент те се продават към 1000 лв. за декар, а по-близки, плодородни и с опция за напояване терени - до 1500 лева за декар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР