Средната работна заплата се повиши номинално със 17.3% на годишна

...
Средната работна заплата се повиши номинално със 17.3% на годишна
Коментари Харесай

Дали е така: Доходите ни растат заради инфлацията

Средната работна заплата се увеличи номинално със 17.3% на годишна база през първото тримесечие на 2023 година. Този ритъм бе непосредствен до регистрирания през последното тримесечие на 2022 година Спрямо година по-рано бе следено ускоряване, обусловено както от частния бранш (17.5%), по този начин и от публичния (16.5%). Това се споделя в Месечния преглед на българската стопанска система, оповестен от Министерство на финансите. 

Според специалистите растежът се дължи и на резултат от по-ниската база през първите три месеца на миналата година, защото актуализацията на минималната работна заплата за миналата година влезе в действие от април 2022 година Най-съществено повишаване на заплатите беше регистрирано в произвеждане и систематизиране на електрическа енергия (26.9%), превоз (25.2%) и строителство (20.5%).

В изискванията на закъснение на темпа на инфлация, действителният напредък на приходите от труд, дефлиран с ХИПЦ, се форсира до 3.4% на годишна база. Последният беше в сходство с по-благоприятните оценки на потребителите за актуалното и предстоящото им финансово положение, се показва още в разбора.

Той регистрира, че годишният ритъм на инфлация е траял да се забавя, като се намалява с 1.7 пр.п. до 10.3% през април. Това се дължи на по-ниския принос на храните, чието повишаване по отношение на същия месец на 2022 година се сви до 17.1%, от 22.2% през март, а този на енергийните артикули към този момент е негативен.

Единствено услугите бяха изключение от общата наклонност, откакто инфлацията при тях леко се форсира до 11.5% на годишна база и се свързва с следеното значително повишаване в цените на билетите за интернационалните полети, написа Pariteni.bg. Така базисната инфлация още веднъж се намали минимално с 0.1 прочие п. до 10.7% на годишна база през април, което се дължеше най-много на неенергийните промишлени артикули, се показва в месечния преглед.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР