Средната продължителност на живота в Русия е удивително ниска. Тя

...
Средната продължителност на живота в Русия е удивително ниска. Тя
Коментари Харесай

Русия не се грижи за народа си


Средната дълготрайност на живота в Русия е изумително ниска. Тя е сравнима с тази на страни като Северна Корея и Ирак. А съветската страна разполага с доста повече пари. Защо руснаците не усещат резултата от тях?

" В момента съветските мъже живеят приблизително 68 години, а мъжете в Германия 78 години - т.е. с цяло десетилетие повече. При дамите разликата е малко по-малка ", споделя медикът и социолог Бертрам Хойслер в изявление за „ Ди Велт “. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията в Русия възлиза на към 28 000 $ – освен това равнище би трябвало продължителността на живота на руснаците да е с към пет години по-голяма. Но вместо това тя е сравнима с тази на хората в Мароко, Северна Корея и Ирак.

Бездната сред небогати и богати е огромна

Според социолога едно от обясненията е в съществуването на клептокрация - малко хора имат доста пари, надлежно е голяма. „ В международен мащаб междинната дълготрайност на живота и брутният вътрешен артикул са тясно свързани “, изяснява професор Хойслер. „ Качеството на живот и здравето се развиват паралелно с благосъстоянието. В Русия обаче. “

Наличието на положително опазване на здравето може да компенсира част от тези дефекти. Но още по-важна роля играят хигиената, положителната храна, опцията да се води добър живот, съществуването на добра работа с приходи, които да разрешават на хората да поставят качествени грижи за себе си, разяснява лекарят.

Консумацията на алкохол естествено също оказва въздействие. И въпреки в Съветския съюз ролята на алкохола да е била “опустошителна ”, и до момента мъжете на междинна възраст в Русия умират три пъти по-често от заболявания, свързани с алкохола, в сравнение с мъжете в Германия, демонстрират статистическите данни.

" Русия не се грижи за народа си "

Хойслер напомня, че годините на ръководството на Елцин са довели до тежка социална и здравна рецесия. „ От 1989 до 1995 година продължителността на живота в Русия понижа със седем години, в никакъв случай не съм виждал сходно нещо. Обикновено продължителността на живота се усилва, от време на време повече, от време на време по-малко, само че въпреки всичко се усилва “, изяснява Хойслер. Периодът на ръководството на Елцин е прочут като постсъветската мъка, а в днешна Русия тези години ги считат за изгубено десетилетие.

„ Високият рейтинг на Путин измежду съветското население се дължи и на обстоятелството, че от 2005 година насам той съумя да увеличи доста виталния стандарт и продължителността на живота. Той сътвори второстепенен пазар на труда, появиха се работни места за хора с алкохолен проблем и за обществено слаби. Вероятно тези ограничения усилиха доста поддръжката за него измежду популацията “, споделя Хойслер.

От 2005 година до момента междинната дълготрайност на живота в Русия се е нараснала с 10 години, само че страната все пак изостава - даже от Украйна, въпреки че нейният БВП е на половина по-нисък от съветския. „ Русия не се грижи за народа си, парите не доближават до хората. А големи суми се влагат във въоръжаване “, споделя Хойслер.

Цените в Русия порастват

Заради войната цените в страната порастват, което също основава съществени опасности за по-бедната част от популацията.

По данни на държавната статистическа работа Росстат единствено за интервала от февруари до март цените са се повишили със 7,6%, което е най-голямото нарастване от януари 1999-та насам. На годишна база нарастването на потребителските цени за март е от 16,7%.

Виенският институт за интернационалните стопански проучвания предвижда инфлация от 30% за 2022 година.

Русия е изправена и пред тежка криза. Властите в Москва чакат брутният вътрешен артикул да спадне с повече от 10 % през тази година.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
" Много руснаци имат вяра, че водката има чудодейни свойства "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР