Средната продължителност на живота в България е 73,5 години, сочат

...
Средната продължителност на живота в България е 73,5 години, сочат
Коментари Харесай

Най-дълго живеят софиянци и в Кърджали, във Видин и Монтана си отиват най-млади

Средната дълготрайност на живота в България е 73,5 години, сочат най-актуалните данни на Националната статистика. Анализите са на база изследвания в интервала 2021-2023 година.

Българският мъж живее приблизително 69,9 години, а дамите - 77,3 години, което е над 7 години повече от мощния пол. 

От изнесените числа на Национален статистически институт излиза наяве, че най-дълголетни са хората в София и Кърджали, а най-млади си отиват във Враца, Монтана и Видин. 

Видинският район е с най-кратка дълготрайност на живот в целия Европейски съюз, припомниха наскоро и статистиците от Евростат. Най-дълголетни пък са европейците, които живеят в Испания. Там междинната дълготрайност доближава малко над 85 години.

Въпреки, че в България междинната дълготрайност леко се е повишила, в съпоставяне със смъртността у нас преди 10 години, страната ни продължава да бъде на опашката в цялата европейска общественост по качество и дълготрайност на живота. Средната дълготрайност в Европейски Съюз е малко над 80 години.

Средната дълготрайност на живота на популацията в градовете у нас е с 3,1 години по-висока (74,4 години) от популацията в селата (71,3 години), споделят още от Националния статистически институт. Очакваната дълготрайност на живота за навършилите 65 години е 15,2 години, като за мъжете и дамите тя е надлежно 13,0 и 17,1 години.

В съпоставяне с 2013 година през 2023 година предстоящата дълготрайност на живота на лицата, навършили 65 години, понижава с 0,6 години. Очакваната дълготрайност на живота варира от 70,3 години в област Видин до 75,4 години в областите София (столица) и Кърджали.  Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област Враца - 8,5 години, а най-малка - в област Шумен - 6,3 години. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР