Средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 5-15

...
Средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 5-15
Коментари Харесай

Внезапен обрат във времето през ноември! Сняг, дъжд и мъгли ...

Средната месечна температура в множеството региони ще бъде с 5-15 градуса над нормата (от 15°С до 25°С), а на местата, където се чакат повече мъгли и облаци, изключително в котловините и част от Дунавската низина, ще бъде към 2-3 градуса над нормата. Това сочи прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans за ноември.

Количества превалявания дъждове са по-малко от нормалното за месеца, като в западните елементи те ще са сред 50 до 80 л/кв.м., а над източната половина - до 30-50л/кв.м
Времето през първото десетдневие на ноември
Ноември идва с пролетни температури и прелестно слънчево време. Причината за това е преобладаваща антициклонална конюнктура - нормално времето през нощта е ясно, а денем - най-вече слънчево. Не са изключени и мъгли в равнините. Дневните температури ще са нетипични за сезона и ще са сред 22-25 градуса по Целзий. Не са изключени и температури от над 25 градуса - най-вече в Горнотракийската равнина. 

Разваляне на времето съгласно Европейския модел за средносрочни прогнози и тази на GFS се чака към 5-7 ноември. Тогава е допустима и забележителна валежна конюнктура, само че след този интервал времето ще е еднакво най-малко до началото на второто десетдневие на ноември.

През новия месец превалявания и едва захлаждане се чакат и в интервала 10-13 ноември и към 18-20. По-съществени тогава ще са те в западните региони.
Времето през второто десетдневие на ноември
То ще стартира с превалявания - основно в западните и централни елементи от страната. На места над Южна и Източна България те ще са съпроводени от гръмотевици. Причината за неприятното време е предстояща серия от  средиземноморски циклони. Температурите ще се намалят и ще са към климатичната норма. Над 1500-1700 метра надморска височина ще завали и сняг. 

Сутрин ще бъде студено с условия за слани в западните полета. Не са изключени и мъгли, които след 11 часа ще се разсейват.
Времето през третото десетдневие на ноември
Към датата на основаване на прогнозата (28.10.) множеството климатични модели предвиждат, че страната ни ще попада под въздействието на серия от циклони, преминаващи през или покрай Балканския полуостров. Очакват се превалявания.

Към края на месеца утрините ще бъдат хладни, а в котловините - и с понижена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и тук-там в Добруджа ще бъдат до 3-5 градуса, а дневните температури ще доближават 9-14°С.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР