Средната класа в Германия се е свила леко в последните

...
Средната класа в Германия се е свила леко в последните
Коментари Харесай

Защо се топи средната класа в Германия

Средната класа в Германия се е свила леко в последните години. Това сочи проучване на основания в Мюнхен икономическия институт Ифо, написа АРД. Ако през 2007 година 65% от популацията на страната е принадлежало към междинната класа, през 2019 година делът ѝ е паднал до 63% от германците.

Проучването е направено по поръчка на консервативната фондация " Ханс Зайдел ". Над 80 % от германците дефинират себе си като част от междинната класа. На процедура обаче през 2019 година 26,1 млн. семейства в страната са принадлежали към тази група - по-малко от две трети от всички семейства. Хората със междинни приходи в Германия са измежду понасящите най-високите данъчни тежести в Европа, пишат още създателите на изследването. Според Ифо те са " на ръба на опциите си да поемат тежестта ".

И общественият прогрес, и общественият крах са стеснили границите на междинната класа. Изследователят Флориан Дорн изяснява, че въпросният спад, който на пръв взор наподобява сдържан, в действителност е забележителен спрямо Европа. През 2007 година междинната класа в Германия към момента е била на девето място и по този начин се е намирала измежду първата една трета отличници. През 2019 година обаче тя към този момент е заемала място в средата - на 14-а позиция.

Експертът от института Ифо обръща внимание и на следното: " Така в годините след финансовата и икономическата рецесия Германия не съумя да се движи паралелно с развиването на увеличената междинна класа в доста други европейски страни. Тя бе изпреварена да вземем за пример от Белгия, Финландия, Франция, Полша и Гърция. "

Полагането на спомагателен труд не си коства изключително

Сравнена с Европа немската междинна класа понася една от най-високите данъчни и осигурителни тежести. " При пределна тежест от към 50% от брутния приход в немската данъчна и трансферна система, на хората със междинни приходи на процедура им остава едвам половината от всяко едно последващо извоювано от тях евро ", разяснява Дорн, представен от АРД.

" Допълнителният труд и по-добрите резултати затова се изплащат единствено в доста лимитирана степен в чисто изражение при междинната класа ", добавя шефът на Центъра за макроикономика и изследвания на Ифо Андреас Пайхл. Институтът счита, че хората със междинни приходи в Германия са на ръба да носят подочна висока данъчна тежест. По този метод бъдещето и устойчивостта на обществената пазарна стопанска система в страната може да се намират в риск, предизвестяват създателите на изследването.

Кой e междинна класа?

Авторите на изследването са базирали изчисленията си въз основа на дефиницията на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Според нея един човек принадлежи към междинната класа, в случай че разполага с сред 75 и 200% от междинния приход за страната. За хората, живеещи независимо в Германия, това значи наличен чист годишен приход сред 17 475 евро и 46 600 евро за 2019 година. За двойките без деца въпросният диапазон е сред 26 212 евро и 69 900 евро. А фамилиите с две деца принадлежат към междинната класа, в случай че разполагат с приход сред 36 698 евро и 97 860 евро на година, написа АРД, базирайки се на изследването.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР