Средната годишна сметка за електроенергия на битовите абонати вече е

...
Средната годишна сметка за електроенергия на битовите абонати вече е
Коментари Харесай

Сметките за ток изпревариха ниските заплати

Средната годишна сметка за електрическа енергия на битовите клиенти към този момент е по-висока от месечната заплата на нископлатените служащи в множеството държави-членки на Европейски Съюз, демонстрира разбор на Европейската конфедерация на профсъюзите.
 
Около 9,5 млн. работещи са имали усложнения с заплащането на сметките си за сила още преди началото на рецесията с високите разноски. До юли тази година цената на газа и електрическата енергия се е повишила с 38% в цяла Европа в съпоставяне със същия месец на предходната година и разноските не престават да порастват. В 16 държави-членки на Европейски Съюз, измежду които и България, служащите на минимална работна заплата, би трябвало да отделят еквивалента ѝ или повече, с цел да могат да поддържат през годината осветлението и отоплението вкъщи. През 2021 година тези страни са били 8.
 
Броят на дните, в които човек с минимална заплата би трябвало да работи, с цел да заплати сметката си за сила, се е нараснал фрапантно в някои страни: Естония (+26), Нидерландия (+20), Чехия (+17), Латвия (+16). В четири страни – Словакия, Гърция, Чехия и Италия, пък междинната годишна сметка за сила към този момент е по-голяма от месечната заплата на служащ, получаващ съответното за страната приблизително годишно заплащане.
 
Анализът на самостоятелния проучвателен център на ЕКП (Европейският институт на профсъюзите) към месец юли 2022 година демонстрира, че в България междинният годишен разход за електрическа енергия е 836 лв.. За да го заплати, служащ на минимална заплата у нас би трябвало да се труди 36 дни. При междинен годишен чист приход от 14 854 лева за заплащане на тази сметка се работи 21 дни.
 
От ЕКП показват, че изчисленията са направени по отношение на цената на силата към юли 2022 година, а  рецесията, пред която са изправени служащите, се задълбочава поради продължаващо нарастване на разноските за сила и други артикули от първа нужда.
 
В проект от шест точки от ЕКП приканват водачите да подхващат решителни дейности за преустановяване на растежа на цените на силата в Европа. Той е изпратен до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и други европейски водачи и включва претенции за:
 
– Повишаване на заплатите, с цел да се отговори на нарастването на разноските за живот, което значи и поддръжка за груповото договаряне;
 
– Увеличаване на минималните заплати, с цел да се подсигурява тяхната адекватност, и целеви незабавни заплащания за нископлатените служащи, които се борят да заплащат сметките си за сила, дружно със възбрана за спиране на електрозахранването;
 
– Таван на разноските за сила за хората и налог върху свръхпечалбите на енергийните компании;

Как да изчисляваме сметките си за отопление през зимата

– Реформиране на енергийния пазар на ЕС;
 
– Разработване и използване на антикризисни ограничения взаимно със синдикатите посредством деен обществен разговор.
 
– Национални и европейски ограничения за антикризисна поддръжка за отбрана на приходите и работните места в индустрията, услугите и обществения бранш, в това число ограничения от вида SURE за отбрана на работните места, приходите и за финансиране на обществени ограничения за справяне с рецесията и процесите на обективен преход.
 
 istock istock
“Милиони работещи хора се бореха да заплащат сметките си преди тази рецесия, а в този момент от тях се желае да заплащат растящите разноски за сила със заплати, които понижават. Когато сметката ви коства повече от една месечна заплата, няма трик за икономисване на пари, който да промени обстановката. Тези цени към този момент са недостъпни за милиони хора. Зад цифрите стоят действителни хора, които би трябвало да вземат все по-трудни решения за това дали могат да си разрешат да пуснат парното или да сготвят топла храна за децата си. В същото време изпълнителните шефове и акционерите на енергийните компании се радват на рекордни облаги за тяхна сметка. Това е аморално и политиците би трябвало да се оправят с тази рецесия, преди тя да е лишила живота на хората тази зима. Време е за заслужено повишение на заплатите, ограничение на цените на силата, налог върху свръхпечалбите и незабавни заплащания за най-бедните семейства ”, разяснява зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР