Средиземноморската диета често е определяна като най-здравословната в света и

...
Средиземноморската диета често е определяна като най-здравословната в света и
Коментари Харесай

Каква е причината средиземноморската диета да се смята за най-полезна?

Средиземноморската диета постоянно е определяна като най-здравословната в света и неслучайно притегля вниманието на диетолози и лекари. Тя е въодушевена от обичайното хранене на хората в Средиземноморието, по-специално в страни като Гърция, Италия, Испания и Южна Франция. Тази диета е обвързвана с дългоденствие, понижен риск от сърдечни болести, инсулти и диабет вид 2, както и с поддържане на здравословно тегло.
Прочетете още
Балансирано хранене, богато на растителни артикули

Основата на средиземноморската диета се състои от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури и ядки. Тези храни обезпечават на организма огромно количество фибри, витамини и минерали, които играят основна роля за поддържане на положителното здраве. Например фибрите спомагат за контролиране на храносмилането и поддържат естествените равнища на кръвна захар, като в същото време предизвикват чувството за задоволеност.

Растителните артикули в диетата са също по този начин богати на антиоксиданти, които пазят клетките от вредите на свободните радикали. Това може да понижи риска от хронични болести, като рак и сърдечни заболявания.

Здравословни мазнини

Едно от главните оценки на средиземноморската диета е акцентът върху здравословните мазнини, изключително тези от зехтин екстра върджин. Зехтинът е главен източник на мазнини в тази диета и съдържа мононенаситени мастни киселини, които са потребни за сърцето, написа puls.bg. Изследвания демонстрират, че тези мазнини могат да оказват помощ за понижаване на равнищата на неприятния холестерол (LDL), до момента в който покачват равнищата на положителния холестерол (HDL), което способства за по-добро сърдечно здраве.

Освен зехтин средиземноморската диета включва и омега-3 мастни киселини, които се намират в риба като сардини, сьомга и скумрия. Омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства и оказват помощ за поддържане на естественото действие на сърдечно-съдовата система.

Умереност в потреблението на протеини

Средиземноморската диета предлага сдържаност в потреблението на скотски артикули. Месото, изключително аленото месо, се употребява рядко и в дребни количества. Вместо това, диетата натъртва на рибата и морските блага като съществени източници на протеини. Тези храни са богати на потребни мазнини и протеини, като в същото време са по-леки и по-лесно смилаеми от аленото месо.

Млечните артикули също са част от средиземноморската диета, само че се употребяват в умерени количества. Обикновено те се употребяват под формата на йогурт или сирене, които обезпечават калций и пробиотици, потребни за здравето на червата.

Ползи за сърдечното здраве

Средиземноморската диета е необятно изследвана за своите изгоди за сърдечно-съдовата система. Според проучвания, хората, които следват този режим на хранене, имат по-нисък риск от сърдечни болести и инсулти спрямо тези, които следват други диети. Тези изгоди се дължат на комбинацията от здравословни мазнини, богати на антиоксиданти храни и ниски равнища на наситени мазнини.

Изследване потвърждава, че хората, които следват средиземноморската диета с прибавяне на зехтин или ядки, имат 30% по-нисък риск от сърдечни болести спрямо тези, които следват нискомаслена диета.

Дълголетие и качество на живота

Средиземноморската диета освен подкрепя здравето, само че също по този начин е обвързвана с дългоденствие и по-високо качество на живота. Хората в страни като Гърция и Италия, където тази диета е обичайната, постоянно имат по-дълга дълготрайност на живота и по-ниски равнища на хронични болести.

Здравословното хранене е единствено една част от метода на живот в Средиземноморието. Физическата интензивност, обществените взаимоотношения и спокойният метод на живот също играят значима роля за дълголетието.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР