Среден 3 за държавата в грижата й за децата и

...
Среден 3 за държавата в грижата й за децата и
Коментари Харесай

Среден 3 за държавата в грижата й за децата

Среден 3 за страната в грижата й за децата и фамилиите. Това е оценката, дадена от Национална мрежа за децата. Направено бе деветото следващо издание на годишния отчет Бележник 2020, който прави оценка работата на институциите. Проучването е извършено онлайн на 17 юни.

Тази година негови създатели са 36 специалисти от гражданските организации, които всекидневно работят с деца и фамилии. В съставянето на Бележника вземат участие и над 400 деца, младежи, родители и експерти посредством анкетата „ Бележник – по какъв начин децата, родителите и експертите правят оценка страната “ и допитвания от децата-рапортьори в Национален Юрочайлд конгрес – България и младежка мрежа Мегафон.

Всички те правят оценка напредъка на държавното управление в осем основни тематики: Благосъстояние на децата, Закрила от всички форми на принуждение, Ранно детско развиване, Детско здраве, Образование, Семейна среда и различни грижи, Правосъдие за деца и Детско присъединяване.

Ето и оценките в поддръжката на страната за децата в другите сфери и мненията към тях, направени от Националната мрежа за децата.

Благосъстояние: слаб 2.50

Резултатите от Бележника сочат, че всяко трето дете в България живее в риск от беднотия. Наблюдават се обилни неравенства в приходите на фамилиите и едва влияние на обществените заплащания. Социалното изключване на децата с увреждания и децата с хронични и редки болести продължава да бъде мощно изразено.

Семейна среда и различни грижи: междинен 3

Броят деца, които живеят разграничени от родните си фамилии, остава релативно непрекъснат. С отлагането на Закона за обществени услуги и Националната тактика за детето бяха отсрочени за неустановен интервал съответните ограничения за поддръжка на фамилиите и предварителна защита на разделянето на децата от родителите. Остават нерешени въпросите по повод качеството на различната грижа за децата в резидентните услуги в общността.

Защо родители от София ще заведат децата си при Бойко Борисов?

Правосъдие за деца: междинен 3

2019 е поредна година, в която няма прогрес във връзка с правата на децата в спор със закона, а деца не престават да бъдат наказвани за провинения, за които даже възрастните не носят отговорност. Въпреки че през 2019 година е обновена работата на експертната работна група върху Закона за възпитателните ограничения по отношение на лицата, направили като малолетни закононарушения или административни нарушавания, към момента не се ясни по-нататъшните проекти по напредване на този закон.

Закрила на детето от всички форми на принуждение: слаб 2.50

България остана без Национална Стратегия за детето и проект за справяне с насилието над деца. Това слага под въпрос както помощта, която се оказва на деца, претърпели принуждение, по този начин и извънредно нужните дейности на виновните институции за попречване на сходни случаи, за което свидетелстват и многочислените случаи през последните месеци.

Ранно детско развиване: междинен 3

Остават проблемите с дефицита на експерти и липса на съгласуваност сред системите. Налице е закъснение в приемането на Националната тактика за ранно детско развиване. 2019 е следващата година, в която не бяха осъществени огромна част от заложените от страната действия, целящи повишение качеството на майчиното опазване на здравето като насочна точка за възстановяване на детското здраве и понижаване на перинаталната и неонаталната смъртност.

Детско здраве: междинен 3

България към момента няма модерна детска болница. Въпреки поетите от държавното управление задължения през 2020 година скелето в двора на Александровска болница да бъде съборено и постройката да се строи отначало, към момента планът е обвързван с доста въпросителни и неясноти.

Образование: добър 4

Това е региона, в която е реализиран максимален прогрес. Въпреки казуса с качеството на обучение в дребните обитаеми места, средищните учебни заведения, функционалната неначетеност, формалното на доста места приобщаващо обучение, като цяло страната е поела ангажимент и прави опити за неговото осъществяване.

Детско присъединяване: междинен 3

Няма ясно и общо схващане за това, какво съставлява достоверното детско присъединяване. Доминира настройката, разглеждаща детето най-много като обект на влияние, а не толкоз като независим индивид и пълноценна персона, имаща всички права.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР