- Средата вече е дигитална, нужна е нова квалификация на

...
- Средата вече е дигитална, нужна е нова квалификация на
Коментари Харесай

Учители тръгват по IT фирми, за да видят на какво да научат децата

- Средата към този момент е цифрова, нужна е нова подготовка на педагозите

- В час влизат и специалисти, ще вършат атрактивни демонстрации

IT компании ще организират семинари за учители по настоящи тематики в границите на 16 астрономически часа.

Освен това учители ще се включват в осъществяване на планове във компанията с времетраене 40 астрономически часа.

Темите ще се

договарят

сред

компаниите и

учебните заведения

Това планува един от модулите на националната стратегия “IT компании в учебни заведения и учители в IT компании ”, оповестена за публично разискване на уеб страницата на Министерството на образованието и науката.

Общият ѝ бюджет е 1 млн. лева

Всъщност МОН предлага 17 национални стратегии, които ще подкрепят процеса на модернизиране на образованието през тази година посредством обосноваване на учители, използване на

новаторски

способи на

преподаване

и организация на образователния развой.

Целта е още ранно кариерно насочване на децата и младежите и отваряне на учебните заведения към други институции.

За осъществяването на стратегиите са планувани общо близо 76 млн. лева от бюджета.

Представители на софтуерни компании ще изнасят семинари в учебно заведение за учениците от 1-и до 10-и клас. Хората от IT бранша ще срещат децата с новостите в софтуерния бранш и ще организират къси демонстрационни образования в границите на 2 образователни часа.

Модулът “Включване на IT експерти в образователния развой в учебно заведение ” на новата стратегия допуска осъществяване на образование в границите на 18 образователни часа като част от профилираната или професионалната подготовка в гимназиалните класове.

Тематичните посоки, по които ще се организира образованието, би трябвало да са в сходство с одобрените стратегии за профилираната и професионалната подготовка.

Обученията се организират от IT експертите взаимно с учителя по съответния предмет.

Ключов фактор за подготовката на младежите за живот и работа в цифрова среда се оказват осъвременяването на квалификацията на техните учители и

партньорството

с бизнеса -

по този начин специалистите изясняват за какво е нужна нова стратегия. Съответните районни инспекторати ще наблюдават по какъв начин се извършва тя.

Министерството на образованието предлага и друга стратегия, обвързвана с осведомителните технологии - “Обучение за IT кариера ”. Според специалистите тя е нужна, тъй като браншовите организации в бранша на осведомителните технологии показват острия дефицит на готови фрагменти за наемане на работа.

Софтуерните компании главно

изпитват

усложнения

да намерят

готови фрагменти

със приблизително

обучение

за програмиране

Целта на програмата е разширение въз основата от възпитаници, които са придобили подготовка по специалност от направление “Компютърни науки ” и не престават образованието си в университети в професионално направление “Информатика и компютърни науки ”. Ще се създават образователна документи и образователни материали за професионално обучение по специалност “Приложен програмист ”.

Сред предстоящите резултати са усилване на връзката на професионалните гимназии с университетите и IT бизнеса.

Бюджетът на програмата е 770 000 лева за 2019/2020 година

В тази област “24 часа ” и Vivacom вършат акция “Образование 4.0 ” с поредност обществени кръгли маси. На тях представители на министерството, преподаватели от цялата страна, възпитаници от всички възрасти, родители, неправителствени организации се срещат и дебатират със основателите на цифрово наличие, специалисти, действителния IT бизнес.

Родители четат приказка заран в детската градина

Родителите да имат право да влизат за малко с 3-годишното си дете, водейки го в първа група на детската градина, както и да може да прочетат приказка на дребните при започване на деня. Това са част от механизмите, посредством които оптимално да се преодолеят отрицателните прекарвания на деца, постъпващи в детска градина.

Националната стратегия, която би трябвало да обезпечи равномерен преход на детето от фамилната среда към детската градина, се назовава “Развитие на системата на предучилищното образ-ование ”. Срокът на осъществяването ѝ е образователната 2019/2020 година, а общият ѝ бюджет е 200 000 лева

Детската градина ще преценя в какво време и за какъв брой родителите ще може да влизат. “Така родителите се усещат спокойни, виждайки детето си в групата, детето също се усеща умерено, виждайки родителя си, че може да е там, че има време, в което може да са дружно даже и там ”, изясни Ваня Трайкова, държавен специалист в диркция “Съдържание на предучилищното и учебното обучение ”.

Според нея програмата е написана необятно, с цел да може всяка детска градина да направи това, което реши и счита, че е най-необходимо в съответния случай.

Директорите ще могат да купят да вземем за пример възглавнички, с цел да могат да сядат на тях дребните вместо на столчета. Децата обичат да сядат на земята, само че по този начин ще имат чувството за уют, ще усещат, че са в своя си ъгъл, посочи Ваня Трайкова. В началото на образователната година пък деца, родители и учители могат да си създадат взаимни ателиета за изработка на играчки за стаята да вземем за пример. Така детето, отивайки на детска градина, щяло да знае, че това е неговата играчка, направена дружно с мама или баща, и да е по-спокойно.

Според програмата проучванията върху психологичната конструкция на 3-годишното дете обобщават, че прекарването на тревога е обвързвано с неналичието на угаждане на една от водещите потребности, свързани с новата за него обстановка, а точно потребността от сигурност.

Мерките, които се подхващат с националната стратегия, са поради прекарванията, които съпровождат детето, отивайки на детска градина - боязън и паника. Според психолози тези отрицателни страсти и усеща са по-силно изразени при деца, които досега не са напускали дома си и не са посещавали детска ясла.

Изграждат мрежи сред

новаторските учебни заведения

Директорите и учителите да поддържат нововъведения в интерес на развиването и достиженията на учениците.

Трябва да им се основават условия да проучват, да опитват посредством директен продан и

да разпространяват

своите нововъведения

и артикули.

Това е една от задачите на националната стратегия “Иновации в деяние ”.

За мултиплициране на положителните иновационни практики е належащо да се подтиква създаване на връзки, продан и мрежи сред новаторските учебни заведения, както и с останалите учебни заведения в страната, които имат предпочитание и подготвеност да основават и ползват нововъведения.

Училищата, които не са в листата на новаторските, избират посредством електронната платформа по едно новаторско учебно заведение, с цел да го посетят на място с 8 възпитаници и учители за съдействие. Иновативните учебни заведения пък

избират между тях

сътрудник за

съдействие

и обмяна на нововъведения.

Иновативните процеси и артикули би трябвало да бъдат представяни в своето директно приложение в учебния живот, да се споделят и показват провокациите и достиженията в действителна среда.

Партниращите учебни заведения провеждат обществени изяви с присъединяване на родители.

Те би трябвало да създадат дружно презентации, видеофилми, книжни издания, електронни уроци и други

По националната стратегия се обезпечава финансиране за посещаване в учебно заведение на до 8 учители и възпитаници.

Няма ограничавания за броя на децата при пътуванията. Възможно е нарастване на броя на участниците при лично финансиране. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР