Средата на януари е и отново сме на няколко часа

...
Средата на януари е и отново сме на няколко часа
Коментари Харесай

Australian Open ’23: Какво ни очаква в турнира при мъжете


Средата на януари е и още веднъж сме на няколко часа от шампионат от Големия шлем. Сезон 2023 е обвързван с голям брой въпроси – ще докара ли още веднъж до паметни достижения познатото дуо Димитров – Валверду, ще съумеят ли Новак Джокович и Рафаел Надал да удържат още една вълна от млади очаквания на най-голямата сцена, ще пристигна ли най-сетне моментът на Стефанос Циципас и Александър Зверев и кой ще е идващият гений, който ще направи крачка в вярната посока?

Australian Open ’23 ще даде първи отговори на част от тези и още незнайни. В идващите редове се насочваме към жребия за мъжкия шампионат, като ще го проучваме четвъртина по четвъртина и ще дадем своите прогнози.


Първа четвъртина:

Тук попадаме непосредствено на един от най-очакваните мачове от първи кръг – този на Рафаел Надал против Джак Дрейпър. Действащият първенец неколкократно уточни, че се усеща добре, само че в същото време след брилянтната 2022, за пръв път стартира сезон с две провали на United Cup.

Лесен чоп, който да му помогне да влезе в темп, щеше да е добре пристигнал за Рафа, само че вместо това получава конфликт с един от най-впечатляващите млади състезатели за предходната година. Дрейпър се надява да надгради над достиженията си през идващите месеци и към този момент показва нелош тенис в Аделаида. 21-годишният британец идва в Мелбърн с рекорден ранкинг, на гърба на полуфинал от Тура и без да има какво да губи против Матадора.

Топ поставеният испанец имаше опция да организира по-пълноценна подготовка по отношение на преди 12 месеца, а тогава за следващ път сподели, че не трябва да бъде отписван. Ако се измъкне от конфликта на левичарите, по-късно би трябвало да няма изключително проблеми до осминафиналите, където го чака вероятно повтаряне на дуела от същия стадий на от US Open против Франсис Тиафо.

Представянето на Хачанов също заслужава внимание, само че по-интересен би бил мач с присъединяване на различен руснак в тази четвъртина – евентуалната среща от трети кръг сред Медведев и Корда наподобява вълнуваща на фона на фантастичните резултати на Себастиан по пътя към финала в Аделаида. Преди да отстъпи в три оспорвани сета на Джокович, той победи Мъри, Баутиста Агут, Синер и Нишиока – триумф над Даниил на толкоз огромна сцена би затвърдила усещането, че 2023 може да е годината, в която звездата на американеца ще изгрее същински.

Прогноза за 1/4-финал: Рафаел Надал – Себастиан Корда

Първият мач пред Рафа в действителност наподобява рисков и съгласно мен това би бил най-сериозният му тест до четвъртфиналите. Тиафо бе свръхестествен пред сънародниците си в Ню Йорк и всекидневно свети на огромната сцена, само че за Надал шампионатът в Съединени американски щати бе съпроводен от паники около бременността на брачната половинка му, до момента в който в този момент идва в Мелбърн дружно със фамилията си.

Макар Себастиан да попадна под медийното внимание още като дете поради татко си Пьотр Корда, през последните няколко години развиването му мина по-тихо и гладко, в сравнение с при други гении, които се изстреляха към тенис звездите. В Аделаида обаче към този момент изглеждаше като доста по-завършен играч и упованията към него се повишават дружно с резултатите.


Втора четвъртина:

След показаното на United Cup Стефанос Циципас няма по какъв начин да не бъде огромният любимец в тази четвъртина.

Третият в схемата записа четири триумфа против съществени съперници като Григор Димитров, Давид Гофен, Борна Чорич и Матео Беретини, а представянето му на начален удар бе изключително впечатляващо. Пътят на гърка до осминафиналите наподобява лек, като там би се изправил пред първия си сериозен тест – Яник Синер или Лоренцо Музети.

И двамата италианци обаче дойдоха в Мелбърн, откакто трябваше да се борят с травми в първите си шампионати за сезона. Докато Циципас в тази форма може би към момента е огромна хапка за Музети, то Синер в кондиция може да победи всеки.

В другата половина на тази част от схемата се намира един състезател, който по този начин и не може да се подреди измежду любимците на анализаторите, само че в последно време все по-често потвърждава, че не трябва да бъде отписван елементарно.

Камерън Нори стартира годината с победи над Алекс де Минор, Рафаел Надал и Тейлър Фриц на United Cup, а през тази седмица усили салдото си за сезона до 6-0 с класиране за финала на ASB Classic. Дори и да няма най-привлекателния за почитателите жанр на игра, британецът продължава да се развива и поставя всички старания, с цел да потвърди, че полуфиналът му от Уимбълдън не бе случайност.

Предстои му възможен завладяващ мач с Чорич в трети кръг, а в случай че стигне до осминафиналите, също има късмет да се изправи против съществено име – Феликс Оже-Алиасим и Стан Вавринка могат да ни поднесат шоу още във втори кръг.

Прогноза за 1/4-финал: Стефанос Циципас – Камерън Нори

При Циципас дълго време казусът бе неналичието на неизменност, само че наподобява през последната година той значително бе решен, а първите дни на новия сезон затвърждават това усещане. Ако и двамата са здрави, конфликт със Синер би бил сложен за прогнозиране, само че травмите на Яник навеждат нещата в интерес на Стефанос. Феликс избухна със серия от трофеи в месеците след US Open, само че по-късно представянията му още веднъж започнаха да варират по качество – Нори може и да не разполага с най-брилянтните удари, само че има играта да в профил всеки, който не покаже най-хубавото от себе си на дадения ден.


Трета четвъртина:

Ето това е наситена четвъртина. Григор Димитров, Новак Джокович, Ник Кирьос, Андрей Рубльов, Холгер Руне и още, и още.

Българинът стартира против Аслан Карацев, който през 2021 потегли от квалификациите и в последна сметка се озова измежду последните четирима в Мелбърн, откакто победи точно Григор на четвъртфиналите. След късия му напредък обаче пристигнаха неприятни резултати, съмнения в споразумяване на мачове и спад от №14 до №60.

Макар още веднъж да се изкачва в ранглистата и да стартира да натрупа по-добри представяния (полуфинал в Пуна този януари), упованията са руснакът да бъде вторият най-хубав тенисист на корта против първата ни ракета.

Димитров приключи сезон 2023 по насърчителен метод, а мачовете му с Циципас и Гофен на United Cup само ускориха очакванията на почитателите. При този чоп и формата, в която се намира преди шампионата, всичко под класиране за трети кръг би било по-скоро отчаяние за някогашния №3.

Там най-вероятно ще го чака Новак Джокович, който е апетитен от мнозина за най-големия любимец за спечелването на трофея. Дори и салдото в това съревнование да е напълно настрани на сърбина (9-1), сме гледали не един или два трагични конфликта сред двамата, тъй че нов сходен би бил подарък за всички български последователи на спорта.

Алекс де Минор също съумя да прибере победа над Рафа по време на United Cup и едва ли ще пропусне опцията да играе най-малко осминафинал пред сънародниците си в Мелбърн. Докато стилът му надали ще е изключително ефикасен против Джокович, възможна борба против Димитров може да бъде доста оспорвана.

В другата половина на четвъртината Андрей Рубльов стартира акцията си против Доминик Тийм в мач, който не трябва да се пропуща. Победителят става любимец в своята осмина от схемата, до момента в който в прилежащата най-вероятно ще следим мач сред Кирьос и Руне.

Прогноза за 1/4-финал: Ник Кирьос – Новак Джокович

Двубоят, който неутралните почитатели биха желали да видят най-силно. Разбира се, наличие на Григор пред Ноле би направило прогнозата още по-красива, само че Джокович надали ще се раздели с Australian Open толкоз рано, откакто го пропусна през 2022. Ник всекидневно е въпросителна и при отсъствието на негови мачове на сингъл в Тура от октомври насам това няма по какъв начин още веднъж да не е по този начин, само че представянията му в последните огромни шампионати няма по какъв начин да бъдат отречени. Предстои да разберем дали относителното неизменност от предишния сезон ще се резервира и тук или зарът още веднъж ще се завърти в друга посока.


Четвърта четвъртина:

Тук двата мача, които излизат непосредствено на напред във времето са Беретини – Мъри и Кокинакис – Фонини. И спечелилите се срещат във втори кръг.

Анди изтегли късата съчка в Аделаида с мач против Корда в първи кръг, а в този момент е в сходна обстановка и в Мелбърн. След серия от проблеми през 2022, които го държаха оттатък корта, Матео още веднъж наподобява покрай оптималното си равнище на корта. Италианецът ще бъде любимец, само че можем да сме сигурни, че някогашният №1 няма да се даде без битка.

Вторият изведен мач може и да не наподобява от същия потенциал, само че равнището, което Кокинакис сподели в Аделаида през тази седмица, подсказва, че ще си заслужава да го следим и в идващите. Australian Open нормално е съпроводен от най-малко няколко австралийски изненади и Танаси умерено би могъл да се трансформира в една от тях.

Лидер в тази четвъртина е международния №3 Каспър Рууд, който мина през нерешително начало на сезона, отстъпвайки пред Беретини и Ласло Джере. Жребият обаче му сервира шанса да има преодолими първи кръгове, в които да натрупа убеденост и темп преди възможен тежък осминафинал.

Тук са още Тейлър Фриц, Роберто Баутиста Агут и Александър Зверев. Фриц завоюва United Cup с със Съединени американски щати и идва на върха на вълната, а за Саша това ще е едвам втори формален шампионат от Ролан Гарос насам.

Фактът, че стартира против квалификант, а във втори кръг чака нов подобен или мач с Гофен, прави прехода на Зверев назад в Тура търпим, а в случай че успее да върне бързо тениса си от моментите преди контузията умерено би се трансформирал и във любимец в четвъртината.

Прогноза за 1/4-финал: Тейлър Фриц – Матео Беретини

Мачът Фриц – Зверев на United Cup приключи 6-1 6-4 в интерес на американеца, а единственото проваляне на Тейлър пристигна от Камерън Нори. В същото време на финала гледахме точно този конфликт – него против Матео. И двамата натрупаха мачове по време на отборната конкуренция и се показаха мощно, което за момента ги слага едни гърди напред пред конкуренцията.


Изненади: Това, че изигра четири трисетови мача в Аделаида никога не оказва помощ на възможностите на Танаси Кокинакис, само че при последния от тях записа 50 уинъра при двойно по-малко непредизвикани неточности и само многото пропуснати шансове му попречиха да победи Роберто Баутиста Агут и да се трансформира във любимец за трофея. Дори и да ме съмнява да има сили за бездънен пробив в конкуренцията, би могъл да нанесе вреди по упоритостите на други в ранните стадии. С най-големи шансове за нещо огромно бих отличил Себастиан Корда, а към листата с евентуални изненади ще прибавя и Иржи Лехечка.

Турнирът е сложен за прогнозиране. Ще влезе ли Рафа във форма в точния момент? Ще играе ли Ник както на Уимбълдън? Готов ли е Григор да ни поведе към ново вълнуващо премеждие и още и още. Към този миг обаче Новак Джокович наподобява като любимец , на който може да се заложи с най-нисък риск даже и в тази четвъртина.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР