Сред зелени пасища, осеяни с овце и гробище с гробове

...
Сред зелени пасища, осеяни с овце и гробище с гробове
Коментари Харесай

Коледна тайна. Наистина ли Дядо Коледа е погребан в призрачен град?

Сред зелени пасища, осеяни с овце и гробище с гробове от 13 век, се издигат руините на църквата Свети Никола. Сред тези, които постоянно почиват тук, са първите жители на имението, енориаши на църквата и, съгласно локалната легенда, Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Да, същият Свети Никола, който въодушеви Дядо Коледа, пише 

Днес О`Конъл са притежатели и единствени живи поданици на Gerpoint Park, 120 акра зарязан феодален град от 12-ти век, ситуиран на 20 километра южно от Килкени, Ирландия. Смята се, че селищата (бивш Newtown Gerpoint) са учредени от норманите, които идват в Ирландия към 1160 година сл. Хр. Смята се, че градът е процъфтявал до 15-ти век, само че до 17-ти век жителите на града са изчезнали, евентуално заради композиция от насилствени офанзиви и чума.

Защо обаче мястото за отмора на Свети Никола се е озовало в нереален град, трансфорат в частна плантация, остава мистерия.



Собствениците на чифлика считат, че съгласно легендата той постоянно е бил тук, на мястото на украсена каменна надгробна плоча в църковните гробища. Изобразява фигура на изправен мъж, скръстил ръце, тъй че да демонстрира добротата и милосърдието на заровения.

За тези, които са израснали с дарове от Дядо Коледа, Крис Крингъл, Санта Клаус и Свети Ник и доста други герои, символиката, несъмнено, не изисква доста пояснения. Въпреки че Дядо Коледа съществува в сърцата на вярващите, индивидът, въодушевил тези именити фигури, е смъртен човек, Свети Николай от Мира.

Първоначално Никола е момче-сирак, родено в античния римски град Патара и дава наследството си на нуждаещите се, болните и бедните. По-късно той става свещеник на Мир, който в този момент е част от днешна Турция; присъства на Никейския събор през 325 година, който прогласява Исус за Божи наследник. Умира на 6 декември 343 година и е заровен в Мир, само че точното местонахождение на тялото на Свети Никола продължава да озадачава учените и през днешния ден.
 Дядо Коледа, заравяне, проучване Снимка: Peter Horree/Alamy
Някои считат, че гробът му се намира под пода на църквата Свети Никола в Анталия, Турция. Други настояват, че тялото му е откраднато и отнесено в Бари, Италия, където почива под базиликата Свети Никола. Има мнение, че мощите му са били откраднати и по-късно продадени, разменени или дарени на хора и църкви по света.

Съществува обаче легенда за двама рицари, които по време на задачата си взели мощите на светеца със себе си в Ирландия, където се озовали в църквата " Свети Никола " в Нютаун Герпойнт, а след това били заровени в църковното гробище.
   Дядо Коледа, заравяне, проучване  Снимка: SJ Velasquez
Това място обаче към момента не е проучено. И, съгласно семейство О`Конъл, те не възнамеряват да разкопават погребенията, тъй като считат, че там са заровени мощите на светеца. Мейв О`Конъл счита, че там има надгробен камък, т.е. за изработката му е положен доста труд, тъй че е явно, че хората са положили задоволително старания, с цел да маркират това място. „ Не бихте сложили солидна резбована скулптура просто по този начин. Знаете, че би трябвало да има нещо тук “, добави тя.

Изследователите признават, че никой не може да знае какво е заровено под каменна скулптура, без да разкопае погребението. Търговията със свети реликви е много сложен проблем, откогато хората и артефактите се считат за свещени. Части от тела на светци намират своя път по целия свят, само че единственият метод да се удостовери тяхната достоверност е да се сравнят ДНК проби с други доказани реликви.

Следователно е мъчно да се потвърди изрично дали Дядо Коледа е заровен в Ирландия или не.
 Карол Ди Риенцо Корнуел/Алами Въпреки това, О`Конъл избират да имат вяра, че Свети Никола е заровен в тяхната земя. Снимка: Карол Ди Риенцо Корнуел/Алами
О`Конъл обаче избират да имат вяра. Както и към 10 000 туристи, които посещават гробницата на Свети Николай в парка Gerpoint всяка година. Въпреки че самият парк е публично затворен, частни обиколки могат да бъдат резервирани според от наличността.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР