Сред задържаните в Саудитска Арабия е и един от най-богатите

...
Сред задържаните в Саудитска Арабия е и един от най-богатите
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важните събития през уикенда и какво се очаква следващата седмица

Сред арестуваните в Саудитска Арабия е и един от най-богатите хора в света - милиардерът принц Ал Уалид бин Талал, който има дялове в Twitter, Apple, Citigroup и други

[www.alwaleed.com.sa] Още по тематиката
Вечерни вести: Васил Божков няма да купи банка " Виктория ", чака се европейска заповед за ареста на Пучдемон

И още: Българска социалистическа партия ще договаря с Движение за права и свободи и " Воля " за вота на съмнение, диалозите в роуминг в страните от Западните Балкани може доста да поевтинеят до края на годината
2 ное 2017
Вечерни вести: Управляващите имат над 2 милиарда лева за харчене, а във Франция закон свива свободата поради тероризма

И още: ГЕРБ не бързат да сменят здравния министър, а просветното министерство реже бюджета на 9 европроекта
1 ное 2017
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

На конгреса на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съумя да парира вътрешната си съпротива и разгласи курс към предварителни избори, а в Испания действителната политическа драма продължи с назначението на длъжностен министър председател на Каталуня
29 окт 2017 Този уикенд, най-малко в България (слава богу), не се случи нищо основно. Единственото по-забележимо беше репликата на премиера, че счита да проверява приватизацията, като отминалостта за нарушавания падне, тъй като действително покупко-продажбите са станали преди 15-20 години. Това е предсказуемият отговор на Борисов на подготвяния от опозицията избор на съмнение за корупция. Така, вместо да се концентрира върху проблемите на сегашното (а те не са малки), 28 години след началото на прехода определящата се като дясна партия ГЕРБ се концентрира още веднъж върху старите дъвки за залъгване на гласоподаватели.
Промяна не ни чака и във времето - тази седмица температурите ще са към 12-13 оптимални, а минималните към 5-6, с валежи.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ПРЕЗ УИКЕНДА
Кои вести от събота и неделя си заслужава да се знаят

Прочистване на върха в Саудитска Арабия

Какво стана? Изненадващо в кралството бяха задържани 11 от принцовете, както и редица други видни фигури в държавното управление. Арестите станаха часове откакто беше оповестено основаването на нов антикорупционен орган, ръководен от сина на крал Салман - 32-годишният принц Мохамед бин Салман. Сред арестуваните е и един от най-богатите хора в света - милиардерът принц Ал Уалид бин Талал, който има дялове в Twitter, Apple, Citigroup и други Летището в Рияд е било затворено, с цел да не може никой от упрекнатите да избяга. Сменени са ръководителите на националната армия и още няколко служби.

Защо е значимо? Обвиненията против арестуваните бяха оповестени от канал " Ал Арабия " като свързани с епидемии в кралството и за несправяне с наводненията. Но малко на брой се съмняват, че зад прочистването стои опитът на 32 годишният Мохамед бин Салман да затвърди властта си и да прочисти затлаченото от роднински връзки ръководещо тяло в кралството. Сред проектите на принца, оповестени пред интернационалните медии през миналата година, са реформиране на Саудитска Арабия - диверсифициране от петрола, даже излизане на борсата на " Арамко " (най-голямата петролна компания в света), просветителна промяна и повече права за дамите. Консолидирането на властта на принца ще значи огромни промени в метода, по който се ръководи една от най-важните страни в Близкия изток.

Доналд Тръмп обикаля Азия

Какво се случи? Доналд Тръмп стартира най-големия азиатски тур за американски президент от най-малко 25 години насам. Посещението ще включва Япония, Китай, Южна Корея, Виетнам и Филипините, както и срещи с повече от една страна. Самият Тръмп заяви пред публицисти, че чака да се види и с съветския президент Владимир Путин.

Защо е значимо? Азиатската политика на Тръмп към момента остава неразбираема. С идването си на власт той отхвърли Транстихоокеанското партньорство, което щеше да е най-големият сходен контракт в света. Сега Тръмп ще би трябвало да предоговори връзките си с редица сътрудници, някои от които съмнително настроени. В Китай ще се види със Си Цзинпин малко откакто последният затвърди властническата си позиция в страната. Двамата ще би трябвало да обсъдят и обстановката със Северна Корея, която напредва по пътя към дарба да изпрати нуклеарно оръжие с ракета.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА
Събитията, които ще оформят идващите дни

Идват предложения за 100 млн. лева за стартъпи

Какво ще се случи? В понеделник би трябвало да бъдат отворени офертите за първите фондове за започващи компании, създавани от държавния Фонд на фондовете. Става дума за три фонда, които ще раздават пари на стартъпи в разнообразни стадии от развиването им. Очаква се предложения да подадат всевъзможни играчи от локалния пазар, евентуално в партньорство с непознати компании. След като бъдат пресети по допустимост, миналите във втори кръг претенденти ще получат опция да дадат дефинитивни предложения и ще бъдат извикани на договаряния.

Защо е значимо? След две години на безшумно седене върху 600 млн. евро, ФнФ най-сетне се засилва и тази година отвори към този момент три процедури. Първата - по " Човешки запаси ", не съумя да извърши заложените си цели, както критиците на фонда допускаха. Сега очакванията на новия изпълнителен шеф Светослава Георгиева са съсредоточени в тази процедура, както и във Фонда за градско развиване. Те би трябвало да потвърдят, че държавната конструкция може да избира съответно мениджъри и да ръководи добре парите за финансови принадлежности, които й бяха дадени.

Преговори за избор на съмнение

Какво ще се случи? Българска социалистическа партия ще стартира договаряния с другите две парламентарни партии отвън властта - Движение за права и свободи и " Воля ", за избор на съмнение към държавното управление при започване на европредседателството. Мотивите, които социалистите ще предложат, са " корупцията, програмата за саниране и инфраструктурни обекти ".

Защо е значимо? В петък и Движение за права и свободи огласи сходно желание със глобата на Ахмед Доган - поради националистите във властта, които излагат на риск председателството. Въпреки че болшинство за сполучлив избор мъчно може да бъде събрано, двете партии демонстрират, че ще употребяват интервала на българското председателство на Съвета на Европа за напън върху държавното управление и реализиране на свои политически цели.

Нов здравен министър

Какво ще се случи? Очаква се на 10 ноември да стане известно името на новия здравен министър, който министър председателят Борисов ще предложи на мястото на подалия оставка проф. Николай Петров. Според източници от ръководещите допустимо е новата номинация да не е от системата на опазването на здравето.
Защо е значимо? Предстои да бъде пуснат централизираният търг за медикаменти, които да купуват държавните лечебни заведения, който е на стойност над 1.2 милиарда лева Здравното министерство би трябвало да довърши и плана за обновяването на Спешна помощ на стойност 80 млн. лева и да вкара първите стадии на електронно опазване на здравето.

Бюджет 2018 ще бъде признат на първо четене в Народното събрание

Какво ще се случи? И тази седмица бюджет 2018 (държавния бюджет, бюджетите на Национален осигурителен институт и на здравната каса) ще бъде в политическия фокус, като дебатите към този момент ще преминат в пленарната зала. Очакванията са планът да бъде гласуван на първо четене на 10 ноември, петък. Управляващата коалиция от ГЕРБ и патриоти няма проблем с болшинството за гласуването.

Защо е значимо? На фона на прогнозите за ускорение на икономическия растеж държавното управление планува следващата година да похарчи повече пари - главно за нараствания на заплати, за обществени заплащания и опазване на здравето. Но бюджетът не допуска следващата година да се проведат основни промени в която и да било сфера. От него следва и растеж на разноските на фирмите и хората за осигуровки.

100 години от болшевишката гражданска война

Какво ще се случи? На 7 ноември ще се навършат 100 години от експлоадирането на Великата октомврийска социалистическа гражданска война в Русия, ръководена от Владимир Ленин.

Защо е значимо? Т.нар. болшевишка гражданска война се счита за едно от определящите събития на ХХ век, довело до комунистическия режим, от който се роди някогашният Съветски съюз. След Втората международна война той беше натрапен и на страните от Източна Европа, в това число България, като просъществува до началото на 90-те години на предишния век.
Капитал-изация
пет тематики, които през тази седмица можеше да намерите единствено в " Капитал "

1. Как политиката основава и убива бизнес ниши, показано през новото желание на Европейската комисия да забрани преференциите за биогоривата първо потомство - рапица, слънчоглед и други

2. Една от огромните хотелски вериги в България се разпада, откакто бизнесите на притежателя на " Понс " Милко Милков започнаха да банкрутират .

3. Кои са най-големите рекламни организации в страната и какво се случва с този пазар -
в тематиката на броя на " Капитал ".

4. Жълто-кафявите издания, свързани с Делян Пеевски, още веднъж нападнаха водещия на утринния блок на " Нова телевизия " Виктор Николаев, този път много заплашително .

5 . Отвъд борбата за Каталуня в Барселона тече друга гражданска война, по-незабележима, само че много значима - превръщането й в " интелигентен град ". Главният проектант на тази гражданска война споделя пред " Капитал " , че един град би трябвало да може да отхвърля планове, които съществуват единствено тъй като има финансиране.

OUT-OF-OFFICE
Няколко неща, които да имаме поради през идващите дни + хрумвания за свободното време
10 ноември, петък (кино) " Възвишение ", екранизацията по едноименния разказ на Милен Русков, потегля публично по кината на 10 ноември, а предпремиерата стартира от 8-ми 9-11 ноември (дегустация) " Салон на виното " в " Интер експо център "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР