Сред всички страни, които са предоставили военна подкрепа на Украйна,

...
Сред всички страни, които са предоставили военна подкрепа на Украйна,
Коментари Харесай

Чехия и Словакия изпратиха миговете в Киев и модернизираха армиите си

Сред всички страни, които са дали военна поддръжка на Украйна, тежестта на Чешката република и Словакия може да бъде приравнена към сили като Съединени американски щати и Обединеното кралство.


Помощта на двете страни за Украйна, която се бори повече от година с съветската инвазия, доближава стотици милиони евро. Въпреки, че Чехия и Словакия не са най-мощните страни както в Европа, по този начин и в обединението анти-Путин, те са едни от най-големите донори на оръжие за Киев и негови ясно изразени съдружници. Прага и Братислава заеха първите места в това отношение, като се имат поради икономическите им благоприятни условия.


Това се споделя в разбор БГНЕС на база данните на уеб страницата за проучване на защитата с потреблението на открити източници „ Орикс “.

От тях излиза наяве, че щурмовите хеликоптери, изтребителите, наземните радари, ракетите земя-въздух, танковете, бойните машини на пехотата, самоходната артилерия, противовъздушните системи, залповите ракетни установки, противотанковите оръжия, леко стрелковото оръжие и други – са единствено част от огромната поддръжка за Украйна, даже в случай че изключим филантропичната помощ.

Изтребителите, изпратени в помощ на украинските въоръжени сили наброяват към 15 МиГ-29, танковете – повече от 200, ракетните установки са десетки, а мунициите се мерят в тонове.


Само до април 2022 година размерът на военната помощ, предоставена от Чехия на Украйна, към този момент доближаваше към 430 милиона $, а пакетите с въоръжение, в това число тези на Словакия, се редуваха един след различен.

Въпреки че Чехия и Словакия не постоянно разкриват детайлности за своите оръжейни доставки, редица оръжия към този момент бяха видяни в Украйна и помогнаха за изтласкването на съветската войска в райони като Харков и Херсон. Интересното е, че това не включва единствено съоръжение, доставено от запасите на двете натовски армии, само че и новозакупени оръжейни системи.

Освен това чешките отбранителни компании ремонтираха и не престават да ремонтират в огромен мащаб украинска техника, която е била развалена по време на боевете или е била складирана и недобро положение преди експлоадирането на войната.

Тристранните покупко-продажби

Двете страни съдружници на Украйна се възползваха и от опцията за сключването на така наречен тристранни покупко-продажби, в границите на които дават остарялото си руско въоръжение на Украйна, а за сметка на това получават нови западни мостри.

Споменатата самодейност беше подкрепена от страни като Съединени американски щати и Германия, които в къси периоди компенсираха Прага и Братислава с доставката на противовъздушни системи, бронирани машини и други.

В особена степен концепцията беше приложена за руските зенитно-ракетни системи С-300, които бяха сменени с американските „ Пейтриът “, както и за танковете Т-72, за които Чехия и Словакия получиха или финансова отплата, или различен тип въоръжение.

Чрез този метод двете централноевропейски страни потвърдиха, че схващат заплахата от Москва и демонстрираха ясно на съдружниците, че подпомагайки сигурността на Украйна, демократичният свят оказва помощ на своята лична сигурност.

Нещо повече – тристранните покупко-продажби освен разрешиха на Киев да заменя бързо своите ресурси, само че и дадоха на Чехия и Словакия опция да усвоят нови мостри западна военна техника и да реализират съгласуемост с по-големите си съдружници. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР