Сред висящите процеси в СНС и АСНС, които ще бъдат

...
Сред висящите процеси в СНС и АСНС, които ще бъдат
Коментари Харесай

Близо 200 дела ще трябва да започнат отначало, ако специализираните съдилища бъдат закрити

Сред висящите процеси в СНС и АСНС, които ще бъдат блокирани, са делата против семействата Баневи и Арабаджиеви, Бобокови, против Миню Стайков, мегапроцесът КТБ, този против Румен Овчаров, против десетки банди за наркоразпространение, сводничество, лихварство, рекет и други, написа " Правен свят "

Близо 200 каузи с фактическа и правна трудност и с размер от стотици томове доказателства по тях ще би трябвало да бъдат прекъснати и да започват изначало, в случай че се осъществя в бъдеще концепцията на „ Демократична България “ за закриване на профилираните съдилища. Това излиза наяве от подробна информация на Специализирания углавен съд (СНС) и Апелативния профилиран углавен съд (АСНС), изпратена в понеделник до медиите.

В нея категорично се прецизира, че не се включват делата, които не съставляват фактическа и правна трудност, както и каузи с размер на материалите под 15 тома. Обичайно 1 том включва към 100 страници, само че размерът му може да доближи и до към 500 страници.

Така от справката на двете съдилища излиза, че единствено в СНС има 127 процеса, а в АСНС други 44 каузи, които са застрашени от преустановяване и рестарт. Последното е по този начин, защото законопроектът за изменение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), който планува закриването на профилираните органи на правосъдната власт и мина на първо четене в Правна комисия на отиващото си 45-от Народно заседание, планува механизъм за преназначаване на профилираните магистрати, който крие съществени опасности. Така да вземем за пример в плана е планувано преназначаване на магистратите от СНС и АСНС на длъжността, която са заемали, допреди да стартират да правораздават там. В двете съдилища обаче има доста магистрати, които идват от по-ниско равнище, преди този момент са били прокурори или следователи и категорично са минали през конкурс за назначението им на тези длъжности.

Законопроектът планува още и изцяло случайно „ разхвърляне “ на профилираните магистрати в органи „ предвид на натовареността на съответните окръжни и апелативни съдилища “, в които обаче цитираните горе каузи може и да не попаднат, с цел да бъдат довършени от същите магистрати, които са ги почнали, като респективно ще би трябвало да бъдат прегледани изначало от други сформира на способените органи. Най-скандалната корекция в плана на „ Демократична България “ в действителност е тази, която планува дословното „ уволняване “ на съдии от двете съдилища, в случай че в последна сметка те не се съгласят да бъдат пратени там, където им се предлага, защото, в случай че преди този момент са работили като прокурори или следователи, те ще изгубят качеството си на арбитър.

Междувременно, в същия план е записано, че започнатите каузи се не престават от същия правосъден състав – само че единствено “ако съдията е запазил качеството си на такъв”. Така на процедура се оказва, че съвсем всички висящи каузи, с изключение на тези, които в частност в АСНС към този момент са оповестени за решение, ще бъдат изцяло провалени и ще бъдат разпръснати по съдилищата, като шансът да бъдат продължени от същия състав, в който влизат и правосъдни заседатели, е на процедура нулев. Така ще се стигне до тяхното цялостно рестартиране, а за част от тях, какъвто в действителност е и казусът с висящия пред АСНС развой против някогашния министър на енергетиката в кабинета " Станишев " Румен Овчаров, евентуално ще се стигне и до приключване на отминалост за вменените на подсъдимите закононарушения.

Напълно отначало ще би трябвало да стартират и процеси като тези, намиращи се сега в СНС против олигархичните семейства Баневи и Арабаджиеви. Припомняме, че във връзка и с двете каузи се наложи обвинените Евгения и Николай Баневи, както и Маринела и Ветко Арабаджиеви да бъдат екстрадирани, с цел да бъдат изправени пред българското правораздаване, от други страни, в които те се оказаха незабавно откакто прокуратурата разгласи желанията си за наказателно гонене против тях. Дали няма те още веднъж да решат да заминат „ на отмора “ отвън страната, в случай че процесът против тях рухне в профилираните съдилища, ограниченията им отпаднат, а в това време делото се движи към различен орган на правосъдната власт, можем единствено да гадаем.

Пред преустановяване и осакатяване на всички дейности по правосъдно разследване ще се окаже и мегапроцесът КТБ, обвинителният акт по който е в размер от към 15 000 страници и бе представян в правосъдна зала с месеци.

От нула ще стартират и делата против предприемача Миню Стайков за продажбата на акцизни артикули без бандерол, данъчни закононарушения, пране на пари, както и корист със средства от европейски аграрни фондове. Такава ще е ориста и делото против братята Атанас и Пламен Бобокови, подсъдими пред СНС за тоновете рискови отпадъци, които бяха открити загробени на територията на цялата страна.

С делата пред АСНС пък ще бъде още по-сложно, защото всички те неизбежно ще би трябвало да бъдат прекъснати. Такъв е казусът с делото за атентата в Сарафово, който на първа инстанция завърши с две доживотни присъди за терористите Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Съдът ги призна за отговорни като помагачи на самовзривилия се терорист на летището край Бургас. При гърмежа починаха 7 души - водачът на рейса, петима израелски туристи и самият нападател Мохамед Ел Хюсейни. 40 души бяха ранени.

Десетки каузи за проведени незаконни групи, измежду които известни имена са тези на Камен Балбузанов – Куката, синът на именития кримигерой Йосиф Йосифов (Костинбродския) – Иван Йосифов, който бе наказан от СНС по две каузи - като началник на незаконна група, която в границите на активността си подготвяла покушения над прокурори и служители на реда и за наркотрафик, както и против различен от известните лица на ъндърграунда - Стефан Гевгелийски, обвиняем за поредност закононарушения, включително и наркотрафик. От нула ще стартира и делото „ Октопод “.

В листата на СНС и АСНС, възложен на медиите, излиза наяве, че пред двете съдилища има каузи с по над 200 тома, такива за данъчни закононарушения за над 2 600 000 лв., с десетки очевидци и движимости лица единствено в един развой, за трафик на стотици килограми опиати, респективно – с безброен брой потърпевши и страни в процеса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР