Сред учените в България е постигнато приблизително равенство на половете,

...
Сред учените в България е постигнато приблизително равенство на половете,
Коментари Харесай

Равенството между половете у нас е постигнато в науката, сочи доклад

Сред учените в България е реализирано почти тъждество на половете, като дамите са 53%, а мъжете - 47% от общия брой откриватели в държавния бранш и във висшето обучение. В това отношение страната ни е измежду водещите страни в Европейски Съюз, се показва в отчет за положението и развиването на научните проучвания в научните организации и висшите учебни заведения в страната за интервала 2016-2017 година, признат от Министерския съвет през днешния ден.

През 2017 година, според направено проучване на Европейска комисия, България реализира покачване на каузи на защитилите просветителна и научна степен " лекар " и на каузи на научните изявления на един милион от популацията на страната. Чрез нарастването на тези знаци е реализиран и растеж на иновационния показател на страната, оповестяват от Министерския съвет. България е и измежду водещите страни в Европейски Съюз и във връзка с каузи на изявленията на отворен достъп по отношение на общия брой научни изявления.

Българските висши учебни заведения и научни организации вземат участие в 365 планове с бюджет 57.6 млн. евро на Рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 ". Само през последната година са привлечени толкоз средства, колкото през първите три взети дружно.

Стратегическа цел за развиване на научния капацитет в България е превръщането на науката в главен фактор за развиването на стопанска система, основана на знанието и иновационните действия, създаване на конкурентоспособна национална научна инфраструктура като детайл от Европейското изследователско пространство, рационализация на научните организации и повишение статута на учения в обществото, се показва в известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР