Сред стратегическите приоритети на програмата са подобряването на условията за

...
Сред стратегическите приоритети на програмата са подобряването на условията за
Коментари Харесай

Близо 407 млн. лева е ресурсът по програма ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния – България 2021 – 2027 г.

Сред стратегическите цели на програмата са подобряването на изискванията за навигация по река Дунав, инсталиране на интегрирана система за маркиране на плавателното трасе в общия българо-румънски сектор на реката, както и възстановяване на железопътната съгласуваност посредством рационализация на гаровия комплекс в Русе.

По програмата ще се осъществя и велосипедният маршрут EuroVelo 6, който по поречието на Дунав ще свърже Видин и Силистра. Това стана ясно по време на провеждащ се през днешния ден в Областна администрация – Плевен конгрес, отдаден на опциите и провокациите пред областите в Северна България. Домакин на събитието бе регионалният шеф на Плевен Иван Янчев, а в събитието взе участие и регионалният шеф на Русе Анатоли Станев. Според Станев е належащо да се промени цялостната логичност при изработването и реализирането на планове по европейски и национални стратегии от последните 10 години. „ Не е обикновено преди всичко да се мисли за асимилиране на средства и едвам чак по-късно да се мисли за резултата на плана върху популацията “, разяснява още Станев. По време на срещата бе оповестено още, че Русе е измежду предпочитаните градски центрове в новия програмен интервал до 2027 година. Идеята е посредством обезпечаване на средства по разнообразни стратегии да се надградят вложенията от досегашните планове, като фокусът ще бъде подложен върху интегрираното териториално развиване. Целта е да се усъвършенства равнището на всички типове инфраструктура, като не става дума единствено за построяването на пътища, а и за просветителна, здравна, културна и обществена инфраструктура. Фокус ще бъде подложен и върху развиването на туризма и градската среда.

На този стадий е мъчно да се каже какъв брой тъкмо средства ще бъдат отделени, само че упованията са за към 1.2 милиарда лв.. Толкова са отделени за Северозападния регион, който обаче е и най-бедният в Европа. До края на септември се чака да се организира сходен конгрес и в Русе, като на него ще има по-голяма конкретика за бъдещите благоприятни условия за финансиране и по-голяма изясненост в какви предпочитани области ще се работи.

Днешното събитие се осъществя в партньорство със Сдружение с нестопанска цел „ Северозападен районен иновационен център по мехатроника “, Камара на строителите, Камара на инженерите в капиталовото планиране, Камара на архитектите и регионалната организация на НТС – Плевен. Във форума взеха присъединяване представители на Министерство на районното развиване и благоустройството, Министерство на превоза и известията, регионални шефове от Северна България, кметове на общини, представители на научни звена, на бизнеса и неправителствени организации.

Представители на Министерството на превоза и известията презентираха тематики за транспортната съгласуваност и широколентовия достъп за новия планов интервал и плановете в Националния проект за възобновяване и резистентност. Припомняме, че по Плана за възобновяване и резистентност са планувани 527 милиона лв. за повишение на киберсигурността на общинските администрации в цяла България, основаването на Интернет-мрежи с висок потенциал в дребните обитаеми места, както и построяването на свръхскоростен интернет в 24 висши образователни заведения. Ще се работи и за дигитализацията на Българските пощи.

По време на срещата бе разисквана и ролята на браншовите сдружения за районното развиване с присъединяване на камарите на архитектите, на инженерите в капиталовото планиране, на строителите и на регионалната организация на НТС – Плевен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР