Сред стоките, които са ключови за декарбонизацията, литият е водещ.

...
Сред стоките, които са ключови за декарбонизацията, литият е водещ.
Коментари Харесай

Защо сривът на цените на лития няма да направи електрическите автомобили по-евтини

Сред стоките, които са основни за декарбонизацията, литият е водещ. Наричаният още " бяло злато " метал е нужен за производството на съвсем всички типове акумулатори, захранващи електрически транспортни средства. Една батерия нормално съдържа 10 кг от него. През последните две години продажбите на електрически автомобили с турбокомпресор в международен мащаб помогнаха за повишение на цените 12 пъти, подтиквайки минните компании да влагат, производителите на коли да подписват съглашения за доставка и държавните управления да го дефинират като стратегически материал. Цените на множеството първични материали стопираха да се повишават тази зима, само че литият продължи да пораства.Оттогава обаче възходът се обърна. Цените на китайския литиев карбонат, една от двете съществени форми на пречистен литий, са паднали на половина тази година. Една от аргументите е забавянето на търсенето на електрически автомобили в Китай, най-големият пазар в света. Друга е, че производители на коли като Ford и Volkswagen, нетърпеливи да влязат в конкуренцията, доминирана от Tesla и китайските съперници, подписаха съглашения за доставка на акумулатори на високи цени предходната година. Сега те преразглеждат изискванията, което в допълнение понижава апетита.

Сред стоките, които са основни за декарбонизацията, литият е водещ. Наричаният още " бяло злато " метал е нужен за производството на съвсем всички типове акумулатори, захранващи електрически транспортни средства. Една батерия нормално съдържа 10 кг от него. През последните две години продажбите на електрически автомобили с турбокомпресор в международен мащаб помогнаха за повишение на цените 12 пъти, подтиквайки минните компании да влагат, производителите на коли да подписват съглашения за доставка и държавните управления да го дефинират като стратегически материал. Цените на множеството първични материали стопираха да се повишават тази зима, само че литият продължи да пораства.

Оттогава обаче възходът се обърна. Цените на китайския литиев карбонат, една от двете съществени форми на пречистен литий, са паднали на половина тази година. Една от аргументите е забавянето на търсенето на електрически автомобили в Китай, най-големият пазар в света. Друга е, че производители на коли като Ford и Volkswagen, нетърпеливи да влязат в конкуренцията, доминирана от Tesla и китайските съперници, подписаха съглашения за доставка на акумулатори на високи цени предходната година. Сега те преразглеждат изискванията, което в допълнение понижава апетита.
Голям растеж на предлагането
В същото време международното предложение на литий нараства бързо. След като се повиши с 1% през 2022 година до 575 хиляди тона, то може да скочи с съвсем една пета тази година, тъй като огромните мини в Австралия и Чили стартират да го добиват, споделя Том Прайс от капиталовата банка Liberum. Внезапният спад на цената удари оценките на SQM и Albemarle, най-големите компании в света, които добиват метала. Но огромните добивни компании надали ще пострадат прекалено много. Литият към момента е безценен. Консултантската компания Benchmark Minerals пресмята, че цените на карбонатите са четири пъти по-високи от междинните сред 2016 година и 2021 година, когато са били предоставени доста огромни планове (подготовката на мините лишава към пет години).

Цените към момента не са достигнали прага, само че е малко евентуално да паднат задоволително, с цел да погребат огромните облаги на минните компании. Цени под 22 хиляди $ за звук, надалеч по-ниски от днешните равнища, ще накарат доста от мините в Китай да бъдат затворени, което ще понижи предлагането. И даже откакто рафинираният артикул стана по-евтин, цената на сподумена - суровина, употребена за превръщане на литиеви руди, остава висока, свивайки маржовете на преработвателите. Те също могат да бъдат принудени да понижат производството, поддържайки цените на рафинираните артикули.
Реклама Съживяване на търсенето
И има признаци, че търсенето ще се съживи. През април шефът на Китайската асоциация на колите сподели, че чака продажбите на електрически автомобили в страната да набъбнат с 30% тази година. Американската банка JPMorgan Chase счита, че възобновяване ще насочи пазара на литий към недостиг през 2023 година и 2024 година Въпреки това продажбите на други места остават постоянни. Цената на литиевия хидроксид, рафинирана форма на литий, употребена в по-скъпи акумулатори с по-дълъг обсег, които са желани отвън Китай, се задържа по-добре от тази на карбоната. Ще помогне и фактът, че хидроксидът не може да се съхранява постоянно. В дълготраен проект възходящото търсене на литий за предпазване на сила, подкрепено от екологични политики в Америка, Европа и Китай, може да направи пазара още по-затегнат.

Това изяснява за какво огромните минни компании не престават напред с нови планове като завода за литиев хидроксид на Albemarle на стойност 1.3 милиарда $ в Южна Каролина. Спадът в цената на акциите на съперниците може да им разреши да се разраснат. През март Albemarle предложи да закупи австралийската Liontown Resources за 3.7 милиарда $. Инсайдърите чакат повече интензивност при покупко-продажбите. Производителите на коли от своя страна се стремят да обезпечат повече литий. През април General Motors съобщи, че ще влага в стартъп, който предлага добиване на метал от пренебрегнати преди залежи, последното от поредност скорошни залози за литиеви предприятия.

Възстановяването на цените би разочаровало производителите на коли. Цените на литиево-йонните акумулатори паднаха внезапно през последното десетилетие, само че предходната година внезапното повишаване на цените на металите оказа помощ за увеличение на разноските за акумулатори със 7%. Неотдавнашният спад в цените на лития би трябвало още веднъж да значи по-евтини акумулатори, само че нормално са нужни месеци, преди по-ниските цени да се трансфорат в по-евтини коли, а по-късно цените може да се покачат още веднъж. След дълголетен растеж бялото злато стопира. Насладете се на питстопа, до момента в който трае.
Реклама
2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Чили възнамерява да национализира добива на литий 24 април 2023, 11:07 Китай постанова ответни ограничения против задгранични компании поради софтуерната обсада на Съединени американски щати 19 април 2023, 10:47 Китайската стопанска система се възвръща по-бързо от предстоящото след отварянето след Covid 18 април 2023, 10:37

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР