Сред съвременните автори на скулптури Жен Джъ е като гръбнака

...
Сред съвременните автори на скулптури Жен Джъ е като гръбнака
Коментари Харесай

Млад творец интегрира културните ценности на китайците в своите скулптури

Сред актуалните създатели на статуи Жен Джъ е като гръбнака на този тип изкуство в Китай. Той извайва скулптури на антични войни, в които се стреми да въплъти културното завещание на родината. Така Жен Джъ открива своята ниша и гради репутацията си на ваятел.

„ Според мен изкуството би трябвало да е най-силно стабилно на времето. Но по какъв начин да го създадем такова? То би трябвало да е задоволително класическо. Аз върша скулптури на китайски войни, тъй като съгласно мен най-хубавата същина на война е да надмине вчерашното си аз. В моите произведения посредством телосложението се пробвам да изразя вътрешния свят на индивида “, споделя в изявление за CGTN младият ваятел.

Роден в Пекин през 1983 година Жен Джъ се откроява като млад авангарден създател. Чарът и духът на творбите му се крие освен в съчетанието на източната просвета и обичаи със актуалните трендове, само че и на най-хубавото от културите на Запада и Изтока.

За своя статуя, която изобразява боец, който се пробва да свири на отсечен дънер дърво, създателят изяснява, че е бил въодушевен от една фраза на античния китайски мъдрец Лаодзъ, която гласи: „ Най-красивият тон е тишината “. „ Макар че това не е същински музикален инструмент, въпреки всичко може да усетите внушението. Смисълът, който е прикрит зад тази моя творба, е да търсиш някого, който те схваща “, изяснява Жен Джъ.

Всъщност темпераментът на една статуя се трансформира съгласно обкръжението, в което е сложена. „ Според мен това важи за всяко едно положително нещо. То се трансформира съгласно ситуацията, само че в случай че е задоволително забавно, може да се оправи с всяко обграждане “, убеден е Жен Джъ.

Той живее и твори в своето ателие. „ То е и като моя изложба “, споделя младият ваятел, сочейки една от творбите си, която носи името Черна костенурка. Тази творба внушава чувство за вътрешна мощ, успокоение и умиротворяване. „ Аз бях в същото душевно положение, до момента в който създавах тази статуя. Това от което в действителност се нуждаят хората, до момента в който поддържат връзка, евентуално не са единствено думите. По-важна е прочувствената връзка. “

Според Жен Джъ за основаването на една в действителност добра творба са нужни предварителни изследвания и задълбочено схващане на източната просвета. „ Единствено стигайки до дълбините на културната система можеш да я отразиш ясно “, споделя той.



В ателието на Жен Джъ човек може да види със личните си очи по какъв начин се раждат творенията му и да усети какъв брой сензитивен е той. В своята ежедневна работа с глината той съумява съвършено да интегрира класическото и съвременно изкуства. „ Правенето на статуи е по-близко до моята персона. За мен е по-истинско да се твори непосредствено с глината, без помощта на каквито и да е принадлежности. Една добра творба отразява живота и душата на създателя. Времето и напъните му са кондензирани в нея. Тя е като дневник за живота му през трите месеца работа. Затова постоянно давам всичко от себе си, до момента в който създавам “, изяснява младият ваятел.

Една от изложбите на Жен Джъ, в която той разрушава бариерите сред изкуството и поп културата, се намира в най-високата постройка на гр. Шънджън и носи името „ Дете в сърцето “. „ През последните години се пробвам да изразя изкуството по разнородни способи “, споделя той.

В Националния овал за бързо пързаляне с кънки, който бе издигнат особено за Зимната олимпиада в Пекин през 2022 година, окото притегля статуя с името „ Силата на духа “. Тя е отражение на скоростта и пристрастеността в зимните спортове. „ Опитах се да пресъздам чувството за скорост, което щеше да бъде демонстрирано на леда от спортистите. За мен е огромна чест да получа признанието на хората “, споделя младият създател.

Филмите и телевизионните сериали за бойните изкуства повлияха позитивно за израстването на доста китайски създатели, родени през 80-те години на предишния век. Вместо в западните скулптурни техники поколението на Жен Джъ се усеща по-уверено в личната си просвета. Древните войни, които той извайва, не са просто празни знаци, а изпълнени със смисъл и наличие. „ Аз съм част от поколението на 80-те. В моите произведения като допълнение към придвижванията от китайските бойни изкуства прибавям и някои западни детайли. Но като цяло се надявам хората да почувстват повече източния дух. Като цяло се стремя да приказват не един по-глобален език “, споделя Жен Джъ.

Неговите статуи се отличават със своята неустрашимост, изразителност и провокативност. Те разсънват и размишления за хилядолетната история на Китай. Чрез тях младият ваятел припомня, че в своите желания създателят би трябвало да е неотстъпчив.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР