Сред руините на древен Помпей е открит удивителен стенопис, на

...
Сред руините на древен Помпей е открит удивителен стенопис, на
Коментари Харесай

В Помпей откриха фреска, изобразява пица на 2000 години

Сред руините на античен Помпей е открит изумителен стенна живопис, на който е изобразен плосък самун с гарнитура, наподобяващ пица, макар че в ястието наподобява липсват две съществени съставки - домати и моцарела.


Фреската, датираща отпреди 2000 години, е открита по време на разкопки в региона Regio IX на археологическия парк на Помпей, който се намира покрай Неапол - родното място на пицата. Рисунката е открита на стена в коридора на къща, в която се допуска, че е имало пекарна.

Изглежда, че на стенописа е изобразен кръговиден самун фокача върху сребърен поднос, който служи за поставка на разнообразни плодове, в това число нар и евентуално фурми.

Въпреки това " ананасът " върху чинията наподобява евентуално е нещо напълно друго, защото първият европеец, който се сблъсква с този плод, е Христофор Колумб в Гваделупа през 1493 година

Експертите настояват, че хлябът е фалшифициран с подправки или moretum - билково сирене за мазане, което са консумирали античните римляни. До хляба е сложена чаша с вино, както и сушени плодове, фурми, нар и гирлянд от жълт арбутус.

Смята се, че натюрмортът е въодушевен от гръцкия обред за гостолюбие " ксения ", тъй че подносът съставлява дарове, които се оферират на гостите като част от традиция, датираща от елинистичния интервал. Такива изображения са били необятно публикувани в домовете на античния Помпей и близкия Херкулан, които са били унищожени при изригването на Везувий през 79 година от н.е.

Въпреки това е извънредно да се открие такава фреска, съдържаща изображение на фокача.

Габриел Зухтригел, шеф на археологическия парк в Помпей, съобщи, че фреската наподобява отразява контраста сред " скромното и просто хранене " и " лукса на сребърните подноси ".

" Как да не се замислим в тази връзка за пицата, която също се е родила като ядене на бедните в Южна Италия, а в този момент е превзела света и се сервира и в известни заведения за хранене ", сподели той.

Неапол е родината на " Маргарита " - обичайна пица, състояща се от елементарна примес от домати, моцарела, свеж босилек и зехтин, а концепцията да се гарнира ястието с плодове постоянно разгневява доста италианци.

Но не и Джино Сорбило, притежател на една от най-старите пицарии в Неапол, който е уверен, че изображението на фреската от Помпей в действителност е пица. " В античен Помпей към този момент знаем, че е имало форми на плосък самун, приготвян от зърна, вода, сол и може би бира като набухвател ", споделя той. " След това може да са го гарнирали със зеленчуци или с рибата на деня... това е бил античен вид на пица. "

Той добави, че по време на античния римски интервал плодовете може да са били считани по-скоро за главно ядене. Що се отнася до плодовете върху пицата в днешно време, той сподели: " Можете да употребявате плодове, да вземем за пример смокини или ягоди, в случай че това е сладка пица ".

При изригването на Везувий умират към 2000 души. Руините са открити през XVI в., като първите разкопки стартират през 1748 година

Разкопките на Insula 10 в Regio IX, квартал на града, в който е имало скупчване на къщи, работилници и пекарна, започнаха през февруари. Скелетните остатъци на три жертви - две дами и едно дете, са открити през май в пекарната, където се допуска, че са потърсили леговище.

Останките на други две жертви, за които се допуска, че са двама мъже на към 50 години, са открити в друга част на обекта в средата на май. Смята се, че мъжете са починали при земетресение, съпътствало изригването на Везувий. Предполага се, че единият е вдигнал ръката си в опит да се защищити от падаща стена. Наблизо са открити мъниста от огърлица и шест монети, две от които датират от средата на II в. прочие н. е.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано съобщи, че Помпей " не стопира да ни удивлява ". " Това е съкровищница, която постоянно разкрива нови полезности ", добави той./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР