Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй

...
Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй
Коментари Харесай

Денков: До Коледа 80-90% от големите ученици трябва да се върнат в клас

Сред родителите има опозиция против тестването, която е голословна, защото и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези проби няма. Големите възпитаници привикнаха да са у дома, а на тях им предстоят изпити в края на годината, тъй че моят апел и към родителите е да ги подбуден - те би трябвало да бъдат в класните стаи. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на образованието и науката проф. Николай Денчев.

Той разяснява новите правила за връщане на децата в клас, които влизат в действие от 15 декември - съгласно тях ще се учи присъствено, в случай че 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен документ. Досега, в случай че за 50% от учениците нямаше единодушие за тестване или зелен документ, паралелката оставаше в електронно образование, което ощетяваше искащите да учат присъствено.

Според просветния министър задачата е " да има повече деца в класните стаи ", тъй като всички са единомислещи, че " колкото повече деца в класната стая, толкоз по-добре ". Целта е до Коледа 80-90% от огромните възпитаници да се върнат в клас.

Той разясни, че проби са обезпечени за идната седмица.

По мотив доставката на тестванията, която се ревизира от КПКОНПИ, проф. Денков удостовери изказванията в общественото пространство, че когато са обсъждани цените и избора на снабдител специалистите на МОН са били помолени да изоставен тази експертна група.

" Това е правилно, нашият представител беше там главно, с цел да каже какви са условията, с цел да могат да бъдат признати тестванията от родителите на децата. Нашият представител си свърши работата, за която беше отишъл. Министерството на здравеопазването се съобрази с нашето предпочитание да бъдат оптимално щадящи ", разясни проф. Денков.

Колкото до забавянето на доставката на тестванията, просветният министър отговори, че няма директен допир с компаниите, които доставят, а процедурата си върви в здравното министерство. Ето за какво той няма визия дали е планувано в договорите това закъснение.

На въпроса има ли напрежение сред него и здравният министър доктор Стойчо Кацаров, Денков отговори:

" Основното е, че породиха напрежение сред родителите и учителите. Това, което не би трябвало да се случва е да се споделя, че проби има и децата потеглят на учебно заведение, няколко пъти се случи от Министерството на здравеопазването. В петък всички научават, че децата в понеделник потеглят на учебно заведение, а ние нямаме проби и аз се оказвам неприятното ченге, което споделя " но няма да вървят децата ви на учебно заведение ", тъй като другояче ние нарушаваме заповедта на министерството на опазването на здравето ", сподели проф. Николай Денков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР