Сред пясъчните скали на Петра група бедуини се събират под

...
Сред пясъчните скали на Петра група бедуини се събират под
Коментари Харесай

Как TikTok и Airbnb преобърнаха света на бедуините в Петра

Сред пясъчните скали на Петра група бедуини се събират под звездно небе, с цел да споделят истории, излъчени от генерации. Това е сцена, която се разиграва в дълбините на този античен набатейски град от епохи, само че през днешния ден разказите се предават по нов метод.

Тъй като TikTok продължава да набира известност в цяла Йордания, бедуините на Петра го употребяват, с цел да се свързват с световната аудитория, предавайки своите истории през големи дистанции и културни разлики.

Пристигнах в Петра, откакто разгледах безчет видеоклипове, основани от племената, които към момента назовават този 2000-годишен обект, предпазен от ЮНЕСКО за международно завещание, дом. Те демонстрират млади мъже, които се движат из града на коне или се събират да пеят национални песни и да пушат наргиле. Най-популярните видеоклипове са къси и откровени – чайник за варене, нежна камила, изменящите се нюанси на необитаем изгрев, написа кореспондент на туристическото издание Condé Nast Traveller, посетил Петра.

Срещаме ме Ферас Ал Самахин, наследник на ръководещия бедуински шейх на Петра, Гасим Абу Ферас, и неговата американска партньорка Натали Снайдер, които смениха апартамент на яхтеното пристанище в Нова Зеландия за пещера в Розовия град, както постоянно назовават Петра.

Обичам да мога да споделям този свят с другите. Социалните медии са голяма част от това “, споделя тя. „ В същото време това ми оказва помощ да се усещам обвързван със света, който съм изоставил. “

Ферас и Натали оферират на почитателите си информация „ от кухнята “ като част от племето Ал Самахин, общественост, която обичайно е била доста мистериозна.

Отвъд танцовите съчетания и пристрастеността към пътешествията, обществените медии донесоха разцвет на общността. Туристическата компания на Натали, Coulture Trips, е основна част от препитанието на двойката. Ферас носи родословие, до момента в който Натали обезпечава досегаемост като единствената бедуинка, която провежда настаняване в къщи за задгранични туристи.

Откакто стартираха акаунта си в TikTok през 2020 година, Ферас и Натали събраха хиляди почитатели. Натали също по този начин може да се похвали с съвсем 21 000 почитатели в Instagram, всички търсещи визия за вътрешното действие на това номадско общество.

Има към 42 бедуински фамилии, които към момента живеят в пещери в Петра през днешния ден “, изяснява Ферас. „ Не е доста, само че като използваме обществените медии и отваряме домовете си, можем да споделим нашата просвета със света. “

Пещерата на Ферас и Натали е скрита зад храма Каср Ал Бинт, с аспект към дълбока, назъбена котловина, която прорязва внушителна скална стена, на няколко крачки от античен бунар. Пространството е дом и на двете деца на Ферас, както и на две камили, пет мулета, същия брой кученца и един кон.

Разпознавам плетените рогозки и комплицираните стенни пердета от техните видеоклипове в TikTok, само че обществените медии не са единственото модерно улеснение. Има също тв приемник с плосък екран, слънчеви панели и контакти. „ Това е случай на среща сред остарелия свят и новия “, споделя Натали, развеждайки ме в близост

На идващия ден, до момента в който се бродя около известния Ал Хазнех на Петра, именуван още Съкровищницата, и по Улицата на фасадите, се натъквам на Атала Абу Сксух. Той има повече от 40 000 почитатели в TikTok и също е трансформирал пещерата си в място, на което туристи могат да отседнат.

В това ново царство бедуините на Петра впечатляват своите обичаи в груповата памет. Те се събират към лагерни огньове както постоянно, само че в този момент блясъкът на смарт телефоните се конкурира с блясъка на жаравата, до момента в който античното описване на истории прегръща цифровата епоха.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР