Сред призивите има и такива аятолах Али Хаменеи да сдаде

...
Сред призивите има и такива аятолах Али Хаменеи да сдаде
Коментари Харесай

Протестите в Иран взеха жертви

Сред апелите има и такива аятолах Али Хаменеи да сдаде властта.

© Handout Още по тематиката
Провалът на международните демокрации в Сирия

Свободният свят резервира безвредна отдалеченост, когато Сирия избухна
27 дек 2017
Решението на Тръмп за Ерусалим или чия е тази столица

Освен че е провокативен и рисков, ходът на американския президент не е от изгода за никого, в това число за Съединени американски щати
7 дек 2017
Ердоган беше забъркан в скица за заобикаляне на глобите против Иран

Турски предприемач упрекна президента в съд в Ню Йорк, че е одобрил покупко-продажби макар ембаргото
3 дек 2017 В третия си ден антиправителствените митинги в Иран взеха най-малко две жертви, а десетки са задържани. Необичайните за властническия режим демонстрации против ръководството започнаха като резултат от икономическо неодобрение в страната поради покачващата се безработица и нарастването на цените, само че виковете са и на вътрешно и външнополитически тематики и апели аятолах Али Хаменеи да сдаде властта. Представители на органите на реда декларират пред разнообразни ирански медии, че обстановката е под надзор и се заплашват скандиращите и атакуващите обществени здания с " желязната ръка на страната ".

Малкото фрагменти от митингите са от обществените мрежи. Тези са от град Доруд и са част от клип публикуван от Reuters, който демонстрира по какъв начин няколко индивида придвижват ранен

Фотограф: Handout [Reuters] Протестите започнаха в четвъртък и бяха окачествени като най-големите в страната от 2009 година насам и най-голямата опасност за ислямското ръководство от революцията през 1979 година Първоначално демонстрациите потеглиха по улиците на Машхад, едно от свещените места за шиитския ислям. Те се разпространиха бързо в няколко от огромните градове в страната. Полицията употребява сълзотворен газ против стачкуващите, като в събота вечерта в град Дерут двама протестиращи са били убити. Точни и публични данни съвсем няма, като организациите стъпват въз основата на фрагменти, публикувани в обществените мрежи. Броят на протестиращите се прави оценка на десетки хиляди.

Президентът Хасан Рухани бе избран отново през 2017 година, побеждавайки хардлайнера и някогашен прокурор Ебрахим Раиси, с обещания да съживи стопанската система на страната, потърпевша съществено от глобите. Въпреки че непознатите вложения се усилват, страната обаче продължава да разчита главно на продажбата на нефт, написа The New York Times. Безработицата измежду младите е над 40%. Държавни компании управляват съществени браншове на стопанската система, а американските ограничавания върху страната, стопират банките да отпускат финансиране на Иран.

Последният бюджет на страната провокира диспути, написа още изданието. Увеличаването на средствата за религиозни институции, както и увеличението на налога, който заплащат жителите на страната при излизането от нея за сметка на орязването на други пера провокираха неодобрение. Обезценяването на иранската валута през последната половин година довело до инфлацията на цените на някои артикули, като яйцата да вземем за пример, които са поскъпнали с 40%.

Сред част от популацията има насъбрано неодобрение и, че страната се концентрира в прекомерно огромна степен върху интернационалните проблеми в Близкия Изток, вместо върху вътрешната политика, разяснява CNN.

Реакцията на американския президент Доналд Тръмп в Twitter не закъсня, като написа, че на иранските жители им е писнало от корупцията на режима, който разхищава благосъстоянието на страната, с цел да финансира тероризъм в чужбина. " Иранското държавно управление би трябвало да почита правата на народа си, в това число правото на свободно изложение. Светът гледа ", написа още той.

В неделя до момента няма известия за нови митинги, само че държавното управление краткотрайно блокира достъпа до главните обществени мрежи и приложения за текстови известия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР