Сред предметите на изкуството, които се продават и купуват на

...
Сред предметите на изкуството, които се продават и купуват на
Коментари Харесай

10-те най-скъпи китари в света

Сред предметите на изкуството, които се продават и купуват на търгове, има освен картини и статуи. Любителите на музиката са подготвени да дадат доста пари за музикални принадлежности, които са освен с високо качество, само че и са част от музикалната история.

Кои са най-скъпите, продадени в миналото китари в света, споделя stringjoy.com.
 Снимка 451804
Източник:

1. Fender Stratocaster: $2 700 000

Цената на тази китара е 2,7 милиона $. Сумата беше платена на благотворителен търг през 2005 година.

Фондацията Reach Out to Asia беше координирана от Брайън Адамс, затова, с изключение на неговия автограф, можете да видите подписи на цяла вселена на рок звезди - Мик Джагър, Ерик Клептън, Джими Пейдж, Дейвид Гилмор, Ричи Блекмор, Стинг, Пол Маккартни и други.

Тази китара се продаваше два пъти: първо, кралското семейство на Катар купува китарата, с цел да подари и инструмента, и парите на благотворителната фондация, а по-късно някой не се поскъпи да заплати за нея 2 милиона 700 хиляди $.
 Снимка 451817
Източник:

2. Les Paul Standart 1959 година: $2 000 000

Кърк Хамет от Metallica има една от най-емблематичните и почитани електрически китари - Лес Пол Стандарт (1959), на която е свирил Питър Грийн (основател на Fleetwood Mac) и неговия възпитаник, ирландският рокер Гари Мур.

Почитател и на двамата музиканти, Кирк Хамет купува китарата за 2 млн. $. Според една версия уникалността на китарата се крие и във обстоятелството, че персоналният занаятчия на Питър Грийн усъвършенства пикап адаптерите на китарата, правейки звука специфичен.

Според друга версия, едно от звукоизвличащите устройства просто не работи заради заводски недостатък, защото сходен " минус " е открит и при други китари на Les Paul Standart.
 Снимка 451806
Източник:

3. Fender Stratocaster на Джими Хендрикс: $2 000 000

Най-култовият модел, който е въплъщение на самото разбиране " китарата на Хендрикс ", е белият Stratocaster, създаден през 1968 година.

С този инструмент гениалният китарист е свирил на своя най-известен концерт - на рок фестивала Woodstock през 1969 година.

Китарата е купена от Пол Алън, съоснователя на ИТ колоса Microsoft, през 1998 година за $2 миилона.
 Снимка 451809
Източник:

4. Wolf на Джери Гарсия: $1 900 000

Един от обичаните принадлежности на китариста и вокалист на Grateful Dead Джери Гарсия беше продаден на търг в Ню Йорк за 1,9 млн. $. Китарата, която музикантът назова Wolf, той носеше със себе си на всички турнета от Сан Франциско до Египет.

Предишният притежател на инструмента бе режисьорът, музикант и човеколюбец Даниел Прицкер. Той купи китара през 2002 година за 700 хиляди $.
 Снимка 451813
5. Китарата Washburn 22 series Hawk на Боб Марли: $1 200 000

Този инструмент се смята за национално богатство на Ямайка. През 1971 година реге легендата го показва на майстора на китарата Гари Карлсен с думите: " Вземете китара за нещо, чиято същина ще разберете по-късно. "

Карлсен интерпретира посланието по собствен метод. След известно време той основава благотворителната организация Different Journeys, One Destination ( " Различни пътешествия, една дестинация " ) и връчва подаръка на Марли като премия за лотария.
 Снимка 451807
Източник:

6. Les Paul Standard Sunburst на Кийт Ричардс: $1 000 000

Светът за пръв път я видя, когато " Ролинг Стоунс " свиреше в шоуто " Ед Съливан " и записа песента " Satisfaction ". Китарата се появи и в документалния филм на групата за турнето им от 1969 година, Gimme Shelter.

Цената на инструмента се повиши, когато се появиха клюки, че китарата е била открадната от Кийт Ричардс по време на турнето.

Тя се появява още веднъж в средата на 70-те, когато нейният притежател за малко е Бърни Марсдън от Whitesnake, а по-късно през 2004 година, когато китарата не можа да бъде продадена заради разногласия за това кой е неин притежател.
 Снимка 451814
Източник:

7. Fender Stratocaster на Боб Дилан: $965 000

Китарата модел Fender Stratocaster, благосъстоятелност на самия Боб Дилън, беше продадена на търг " Christie`s " за 965 хиляди $.

Продадената китара е известна с това, че с нея 24-годишният Дилън излезе на сцената вместо обичайния за него акустичен инструмент и беше освиркан.

Известно е, че Боб Дилън остави своя Fender Stratocaster на борда на частен аероплан, с който той лети до Нюпорт.

Инструментът е в фамилията на Вик Кинто, който е бил водач на този аероплан в продължение на съвсем 50 години.
 Снимка 451810
Източник:

8. Blackie Stratocaster на Ерик Клептън: $959 500

От всички именити принадлежности, които са били в ръцете на Ерик Клептън през неговата дълга и богата кариера, най-популярният е може би очуканият му черен Fender Stratocaster, с прякор Blackie.

Той употребява тази китара, с цел да запише огромен брой от известните си песни, в това число Cocaine, I Shot The Sheriff, Lay Down Sally и няколко версии на Layla онлайн.

През 2004 година Blackie бе продаден на търг за събиране на пари за Центъра за лекуване на наркомании и алкохолизъм, учреден от Ерик Клаптън през 1997 година.

" Blackie " беше продадена от аукционната къща Christie на известния Guitar Center за 959 500 $, като сложи връх за това време като " най-скъпата китара в света ".

Говорейки за продажбата в автобиографията си, китаристът призна, че сбогуването с Blackie е мъчно: " Беше тежко. Преживяхме доста дружно. "
 Снимка 451816
Източник:

9. Tiger на Джерри Гарсия: $957 500

Лидерът на Grateful Dead е свирил на този инструмент с името Tiger 10 години, започвайки през 1979 година.

С тегло към 9 кг заради потреблението на корав махагон, орех и коа, китарата е направена от гражданин на окръг Сонома, Дъг Ъруин по технологията " сандвич " - от плоски панели от разнообразни типове дърво, залепени дружно.

Гарсия свири с Tiger и по време на последния си концерт.

Китарата беше продадена на търг през 2002 година за 957 500 $.
 Снимка 451818
Източник:

10. Gibson ES0335 TDC на Ерик Клептън: $847 500

Gibson ES 0335 TDC е най-скъпата китара от този производител.

Именно на този инструмент Ерик Клептън изсвирва своите първи сола през 1964 година, тогава към момента на в състава на е THE YARDBIRDS.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР