Сред основните задачи на българската дипломация е да подпомага родния

...
Сред основните задачи на българската дипломация е да подпомага родния
Коментари Харесай

Основна задача на Захариева е да помага на българския бизнес

" Сред главните задания на българската дипломация е да подкрепя родния бизнес " , съобщи външният министър Екатерина Захариева на полемика за равносметките от председателството на България, проведена взаимно с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) .

Тя добави, че сигурно има какво да се усъвършенства в работата на администрацията.

Изпълнителният шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов акцентира основното значение на Софийската среща на върха и Декларацията от форума , като посочи, че с общи старания " Процесът от София " би трябвало да се трансформира в разбиране.

По думите на Захариева председателството ще бъде запомнено с тематиката за европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Вицепремиерът сложи акцент и върху нуждата от рестартиране на връзките в икономическата сфера и възобновяване на позициите на българския бизнес в районите на Африка, Близкия изток и Азия.

Като добра стъпка в тази посока тя уточни организирането на взаимни бизнес конгреси.

" Интересът на България е да бъде в най-интегрираното ядро на Европейски Съюз ", съобщи Захариева и благодари на работодателските организации за поддръжката и дейната им роля в този развой.

Според външния министър бизнесът е този, който е насочил България към участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Тя добави още, че през последната година се работи интензивно за присъединение към организацията.

 Захариева притегля вложения и връща български служащи в страната
Захариева притегля вложения и връща български служащи в страната

Иска да разпространява позитивните страни на страната и хората да знаят какъв брой доста положителни неща се случват тук

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев акцентира, че целите на българската външна политика би трябвало да произтичат от дълготрайния народен стопански интерес. В тази връзка той сложи пред външния министър и въпросът за контролиране на трудовата миграция.

Захариева съобщи, че се работи интензивно, като следва влизането в действие на обявяване на двустранното съглашение с Молдова.

Очаква се скоро да бъде финализирано и съглашението с Армения.

От българска страна на Украйна е изпратен план на съглашение, по което се чака отговор.

Тя акцентира, че се работи и за улеснение на административните процедури, свързани с издаването на дълготрайни визи за работа на сезонни служащи от други страни.

В ход е процедура за промени в наредбата за намаляването на периодите за издаване на виза от 35 работни на 15 календарни дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР