Сред основните интриги на изборите за Европейски парламент Росийская газета

...
Сред основните интриги на изборите за Европейски парламент Росийская газета
Коментари Харесай

Какво може да очаква Русия от изборите за Европарламент

Сред " главните интриги " на изборите за Европейски парламент " Росийская газета " откроява въпроса дали основните обичайни европартии ще запазят своите позиции в новия състав и дали набиращите известност евроскептици ще разширят своето наличие в европейското законодателно заседание. Вестниците в Русия разясняват първите предварителни данни.

Двете най-големи групи в Европарламента губят общото си болшинство в новия състав на камарата, предсказва онлайн изданието на радио " Ехото на Москва ".

Демократичната Европейска национална партия (ЕНП) и социалистически насоченият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (ПАСД) към този момент не събират нужните 376 мандата и губят като цяло малко над 70 места. В ред европейски страни са взели преднина крайнодесни сили или евроскептици, отбелязва уеб сайтът.

Евроскептиците и популистите укрепиха позициите си в Екологичен потенциал, установи " Комсомолская истина ". Силите, оповестили се за събаряне на антируските наказания, събират над 10 на 100 от гласовете, акцентира вестникът в различен материал.

Ръководителката на френската последна десница Марин Льо Пен победи президента Еманюел Макрон в европейския " двубой ", декларира " Новая газета ". Основният въпрос обаче не е дали ултрадесните ще могат да образуват " секта на Путин " в Европарламента, прибавя всекидневникът.

" Предишните евроизбори през 2014 година във Франция също бяха извоювани от партията на Льо Пен; Земята обаче не се наниза тогава на небесната ос, с цел да погребе около другото и плана за Евросъюз ", припомня той.

Днес обаче са нанесени репутационни вреди на плановете, стартирани от Макрон - и за реформиране на Франция, и за " избавяне на Европейски Съюз ". А и на него самия като политик, акцентира " Новая газета ".

" Европарламентът е наш ", твърди " Военное обозрение " и разяснява: " На изборите за Екологичен потенциал във Франция и в Италия водят Льо Пен и (крайнодесният италиански вицепремиер Матео) Салвини ".

Сили с тежнение към десния фланг получиха заем на доверие и във Франция, и в Италия. В Европа назовават този резултат " победа на Путин ". Защото и Марин Льо Пен, и Матио Салвини се афишират около другото и за възстановяване на връзките с Москва, показва електронният вестник.

" Желаещите нормализация на връзките с Москва следва да получат повече кресла в Европарламента и в тази връзка към този момент се роди смешка: " Европарламентът е наш ", изяснява изданието, правейки алюзия с лозунга " Крим е наш ", известен в Русия след анексията на украинския полуостров от Москва през 2014 година

Във Англия изборите се разглеждаха като един тип избор на доверие освен към настоящето й държавно управление, само че и към настоящия й парламент. Екзитполовете сочат Найджъл Фараж за победител, получил с изключение на всичко останало и главата на втори министър председател от три години насам, написа " Комерсант ".

Според всекидневника водачът на новосъздадената Партия на Брекзита Найджъл Фараж " има значителен принос министър председателят Тереза Мей да се озове в безизходицата, която я принуди да подаде оставка, с цел да опази партията и държавното управление (нещо не напълно несъмнено впрочем) ".

Най-добрият коментар в тази ситуация е откъс от английския в. " Икономист ", счита " Комерсант ": " Успехът на господин Фараж е сигнал за появяването на политика от нов вид, която слага волята на хората по-високо от мнението на парламентаристите ". И то освен във Англия, добавя съветският вестник.

Днес въпросът е накъде ще тръгне Европейски Съюз - към федерализация, както желаят френският президент Еманюел Маки последователите му, или ще резервира посоката към " Европа на нациите ", счита европеистът Сергей Фьодоров, приказвал пред " Економика сегодня ".

Именно към " Европа на нациите " - вид, разказан за пръв път от някогашния френски водач Шарл де Гол, се стремят всички европопулистки сили, уверени, че Европа не трябва да губи националната си еднаквост, показва той.

" Колкото до връзките сред Русия и Европейски Съюз, тук надали ще има коренни промени, даже в случай че евроскептиците качествено засилят позициите си в Екологичен потенциал ", прави спогодба специалистът.

Но в случай че гласовете на евроскептиците добият нова тежест в Екологичен потенциал, " това ще се отрази и на други аспекти от общата политика на Европейски Съюз. По-специално на идеологическата, осведомителната и на външнополитическата й съставна част ".

" Това все някак може да усъвършенства разговора сред Русия и Европейски Съюз, влезнал в този момент в задънена улица. Тъй че от резултата на изборите зависят доста неща, само че не може да се каже, че те ще провокират промени ", прецизира съветският аналитик.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР